Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2378 dagen geleden
De Indische eerste minister Narendra Modi heeft vlak voor kerstmis een overeenkomst gehad met de Russische president Vladimir Putin in Moskou omtrent een grote overeenkomst voor het leveren van wapens aan het land.  Voor Rusland zou deze deal de grootste zijn sinds 2001, welke de banden verder zullen aanhalen met één van werelds snelst groeiende landen.
Met de woorden dat deze overeenkomst een “strategic partnership” tussen het Kremlin en India zal teweeg brengen, betekent dit ook dat India duidelijk zijn militaire sterkte verder wil opdrijven. In eerste instantie de defensieve capaciteit, onder andere ten opzichte van grote buur China.
“As I look to the future, I see Russia as a significant partner in India’s economic transformation and in shaping a balanced, inclusive and a multi-polar world”  (Narendra Modi, eerste minster India)
Het budget welke Modi de volgende jaren zal uitgeven om de militaire capaciteit te moderniseren is enorm. Er is sprake van ruim 150 miljard dollar waarvan Rusland een redelijk deel van in de wacht zou slepen. Voor Rusland betekent de overeenkomst een welkome inkomst welke nu zwaar te leiden heeft onder een recessie, de zeer lage olieprijzen en de Westerse sancties. De S-400 luchtafweersystemen behoren tot de absolute top van de Russische defensie.
Naast de overeenkomst voor het leveren van de luchtafweersystemen werden er ook overeenkomsten gesloten voor het produceren van Russische helikopers in India en het opstarten van gezamenlijke olie-en gasprojecten. India, welke afhankelijk is van andere landen voor grondstoffen kan zich op die manier verzekeren van goedkope import welke voor Rusland broodnodig is om zijn financiën op orde te krijgen.
Deze samenwerking tussen Rusland en India is er één waarvan de Verenigde Staten op dit moment enkel kan dromen. Waar een land als India een decennia geleden nog niet echt meespeelde op het wereldtoneel verandert dit razendsnel tot één van werelds nieuwe supermachten. Voor Rusland welke goede banden heeft met zowel China als India is de strategische positie voor de toekomst bijzonder goed. De komende jaren blijven de economieën van zowel India als China snel groeien waardoor de wereldverhoudingen zullen kantelen. Het is duidelijk dat de komende eeuw Azië het centrale punt zal vormen en niet meer de as USA/EU.

Financiële overeenkomsten Indisch defensiebudget
De overeenkomsten omtrent olie-en gasprojecten zullen geregeld worden via het Russisch staatsgeleide bedrijf OAO Rosneft en het Indiase bedrijf India’s Oil and Natural Gas Corp. . Daarnaast werd er overeengekomen dat ONGC zijn in aandeel in Vankorneft, een dochtermaatschappij van Rosneft, zal vergroten (waarbij het reeds 15% bezit). De samenwerking betreft zowel on-shore velden als offshore velden. Er werd hierbij eveneens gepraat over Russische know-how en materiaal voor het bouwen van nucleaire centrales in India welke enorme energiebehoeften heeft de komende decennia.
Tijdens dit laatste bezoek werden er overeenkomsten gesloten ter waarde van maar liefst 7 miljard dollar. Ook de Verenigde Staten verdienen jaarlijks miljarden dollars aan India welke gewrongen zit tussen enerzijds extreme armoede en anderzijds een hoogtechnologische militaire en ruimtevaartsector. Het is dan ook steeds balanceren op een zijden koordje op welke manier de beschikbare miljarden geïnvesteerd kunnen worden door de Indiase overheid. Indien India er de komende decennia in slaagt om het onderwijs verder te ontwikkelen en de extreme armoede uit te roeien zal het land een nieuwe economische mirakel vormen waarbij er enorme kansen zullen ontstaan voor beleggers.
Door deze economische groei komt het land echter meer en meer in het vaarwater van andere wereldmachten om de zeldzame grondstoffen te ontginnen welke broodnodig zijn om te kunnen blijven groeien. Het is dan ook te verwachten dat de nu zeer lage prijzen op termijn nieuwe hoogtes zullen opzoeken als zowel China en India tegelijk hun groei terug zien aantrekken.
Bronnen:
http://www.bloomberg.com

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.