Wie woensdagochtend de beursindexen bekeek, dacht wellicht dat er een nieuwe wereldwijde crisis van start was gegaan. De Aziatische beurzen openden bloedrood nog voordat officieel bekend was dat Donald J. Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten van Amerika zou worden.
De peilingen in het voordeel van Trump waren voldoende om beleggers op de verkoopknop te doen drukken, de Japanse Nikkei verloor meer dan 5 procent. Andere hoofdindexen, zoals de Hang Seng en de Kospi, bleven niet achter en verloren respectievelijk 2,16 en 2,25 procent.
Ook de Europese indexen bleven niet gespaard van de massale paniekverkopen. Aanvankelijk begonnen zo goed als alle beursindexen met forse verliezen maar tegen het einde van de dag keerde de paniek om naar hoop en rust.
Dat geldt ook voor de euro/dollar-koers, diep in de nacht onze tijd, toen het volgens de peilingen steeds duidelijker werd dat Trump de nieuwe president zou worden, begon de waarde van de dollar te dalen tot wel 2,50 procent in de min.
Ondertussen staat diezelfde koers weer in de plus en wint de dollar aan kracht. Het ziet er dus naar uit dat de financiële markten de schok hebben verteerd en zich neerleggen bij de keuze van het Amerikaanse volk.
In zijn zalvende speech suste Trump de wereld en de markten door zich kalm en rustig te gedragen en aan te halen dat hij de president zal zijn van alle Amerikanen. Hiermee lijkt hij aan te geven dat hij na zijn harde campagne een andere toon zal geven aan zijn presidentschap.
Volgens marktkenners zullen de markten verder herstellen omwille van het ambitieuze en sterke groeiplan van de republikeinen.
Marktstrateeg David Bianco ziet dit als een positief signaal voor de Amerikaanse economie vermits de republikeinen streven naar meer concurrentie en grote binnenlandse investeringen zoals bijvoorbeeld in infrastructuur.
De verkoopgolf die zich woensdag verspreidde over de hele wereld was puur uit schrik voor het onbekende maar ondertussen is duidelijk dat de markten de republikein als president omarmen.
Volgens analisten zullen de markten blijven herstellen en uiteindelijk beter presteren onder een republikeinse president dan onder een democratische president.
Bronnen: Beursduivel, De Tijd, The Guardian
Foto: DonkeyHotey – Flickr
Reacties
Er zijn nog geen reacties.