Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2478 dagen geleden
Deze avond om 20u zal er tijdens de beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank beslist worden of de rente al dan niet verhoogd kan worden. Ook korter bij huis staat er een renteverhoging op het schema, de bestuurders van de Bank of England zien dergelijke beleidsaanpassing ook wel zitten in de nabije toekomst.
Momenteel handhaaft de Bank of England een rente van 0,5 procent. Het is ondertussen 9 jaar geleden dat de BoE de rente voor het laatst verhoogde, maar hier kan de komende maanden verandering in komen volgens de Britse gouverneur van de centrale bank, Mark Carney.
Ook andere bestuursleden zijn ervan overtuigd dat de rente in de nabije toekomst verhoogd moet worden. Ian McCafferty en Kristin Forbes baseren zich op het feit dat het Verenigd Koninkrijk een solide groei doormaakt en de inflatie de laatste maanden goed doorstijgt.
“In het jaar 2016 en 2017 zullen de lonen wellicht harder stijgen dan eerder werd voorspeld in het rapport van augustus. Hierdoor zullen we te maken hebben met een versnelde groei van het inflatiecijfer en zouden we de inflatiedoelstelling kunnen voorbijschieten.”
De economie in het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen maanden enorm versterkt en het is onwaarschijnlijk dat de volatiliteit op de globale markten hier een negatieve invloed op zal hebben.
Ook Kristin Forbes ziet een ‘rate hike’ zitten op basis van de huidige cijfers. Maar ze is echter minder enthousiast wat betreft de externe factoren die een mogelijke invloed kunnen hebben op de voortgang van de Britse economie.
Ze benadrukt dat de daling van de grondstofprijzen een belangrijke factor is die het inflatiedoel in het gedrang kan brengen.
Ook de stijging van de Britse pond ten opzichte van andere buitenlandse valuta’s kan ervoor zorgen dat het prijspeil de kop wordt ingedrukt.
Over de grote lijn ziet het plaatje er wel positief uit en zijn er steeds meer bestuursleden die van mening zijn dat het soepele monetaire beleid stilaan op zijn einde aan het lopen is.
Voorlopig wordt er gespeculeerd op basis van de huidige cijfers en de verwachtingen voor de komende maanden. Volgens Carney kan er pas eind dit jaar met zekerheid gezegd worden of de Britse economie daadwerkelijk klaar voor de eerste renteverhoging na een lange periode van goedkoop geld.
Het ziet er dus naar uit dat de periode van goedkoop geld niet lang meer zal duren. Welke gevolgen dit zal hebben voor de wereldwijde economie en de aandelenmarkten valt nog af te wachten.
Bronnen: The Guardian
Foto: MacBeales / Foter / CC BY-ND

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.