Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2701 dagen geleden
Sinds de financiële crisis is het aantal miljardairs verdubbeld. Op moment van schrijven zijn er 85 mensen die net zoveel “waard” zijn als de armste helft van de hele wereldbevolking. Deze 85 mensen werden afgelopen jaar per dag $668.000.000 rijker. Over een goede (her)verdeling van rijkdom sinds de financiële crisis is dan ook geen enkele sprake.
Veruit de meeste miljardairs zijn in New York te vinden. Met 103 mensen met een gigantisch vermogen is dit the place to be voor welvarende megaverdieners. Ook is Amerika het land om miljardair te worden, of blijven, want 1 op de 4 miljardairs is woonachtig in de VS.
Maar hoe ziet het gemiddelde profiel van een miljardair eruit? Hij, want man, heeft een vermogen van 3.1 miljard dollar, is 63 jaar oud en verdiende zijn eerste miljard pas na zijn 40e. Hij is getrouwd en heeft 2 kinderen. 1 op de 3 heeft zijn bachelor graad niet behaald.
Een ander kenmerk is dat hij zijn naam graag verbindt aan een filantropische instelling. Maar liefst 33% van de allerrijksten op aarde houdt zich als eigenaar van een private filantropische organisatie bezig met het verbeteren van de levenskwaliteit of het ontwikkelingspotentieel van de mensheid.
Doen zij dit uit “liefde voor de mensheid” zoals de etymologische definitie doet vermoeden? Het is opvallend dat ondanks de inspanningen van deze club van rijken het financiële gat tussen arm en rijk alleen maar groter wordt. Zouden we er met z’n allen op aan moeten sturen om de overige 66% van die miljardairs ook een filantropische stichting te laten opzetten, of moeten we voor het tegenovergestelde pleiten?
Zo heeft ook de Rockefeller stichting in de jaren 20 van de vorige eeuw aan de basis gestaan van een van Nederlands grootste Universitaire Medische Centrums, het UMC te Utrecht. Het kan een interessant onderwerp van onderzoek zijn om te achterhalen in hoeverre deze stichting richting heeft gegeven aan de ontwikkeling van het UMC en in hoeverre het UMC gestuurd is richting specifieke werkwijzen.
Rijke filantropen hebben met hun stichting een grote invloedsfeer op het gebied van zorg en educatie. Met de trend van privatisering in zowel zorg als onderwijs spelen er grote krachten. Het kan bijna niet anders dan dat een stichting dat geld doneert aan een bepaald doel daar enige vorm van zeggenschap voor terug eist. Misschien zegt het juist wel iets over de bescheidenheid van die miljardairs die er niet voor kiezen maar in relatieve anonimiteit van hun rijkdom genieten.
Hoe dan ook – mocht u geen opleiding hebben afgerond maar wel de intentie om een filantropische instelling te beginnen om anderen wel een opleiding te kunnen laten volgen – dan heeft u in ieder geval een statistische voorsprong op weg naar het leven van een miljardair.
Bronnen: CNN, Universiteit Utrecht, CNN

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.