Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2119 dagen geleden
Terwijl de klimaatverandering in het Westen voornamelijk als een afschrikmiddel wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat we het milieu met respect behandelen is dit in het Afrikaanse deel ten zuiden van de Sahara reeds bittere realiteit.
De landen ten Zuiden van de Sahara zien nu reeds de gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering. Door de stijgende bevolking is de druk op het aanwezige voedsel steeds groter terwijl de kans op mislukte oogsten door de klimaatverandering eveneens sterk stijgt. De droogte slaat er reeds genadeloos toe waardoor tientallen miljoenen mensen er bedreigd worden door hongersnood. Niet enkel klimatologen waarschuwen voor een humanitaire en aanhoudende ramp maar ook instanties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties bevestigen deze trend.
Indien de klimatologische trend blijft aanhouden tot 2030, wat grenst aan een zeer hoge waarschijnlijkheid, dan zal naar schatting 40% van de nu vruchtbare grond niet meer bruikbaar zijn voor graangewassen. Tegelijkertijd blijft de bevolking stijgen wat nog een bijkomende druk zet op de reeds schaarse voedselvoorraden.
Het bedrijf Monsanto welke bekend is voor het onderzoek naar genetische manipulatie bij planten denkt echter dat het mogelijk moet zijn om het effect van de droogte tegen te gaan. Met behulp van genetisch gemanipuleerde maïssoorten die minder water vereisen kan het voedseltekort gedeeltelijk worden tegen gegaan. Het is voor de landen welke getroffen worden echter een zware keuze. Aan de ene kant is er een (halve) oplossing aanwezig door het gebruik van gemodificeerde planten. Aan de andere kant is er een sterke afkeer voor deze gewassen waarbij de risico’s niet volledig in kaart gebracht zijn. Deze kunnen mogelijks ook andere gewassen “besmetten” waardoor er bijkomende schade kan ontstaan.
Een andere oplossing kan eruit bestaan om de eetgewoontes aan te passen waardoor de lokale bevolking andere behoeftes heeft. Met een bevolking die tegen 2050 zal verdubbelen tot maar liefst 2,5 miljard mensen zijn alle oplossingen dan ook welkom. Deze oplossingen bestaan ook uit alledaagse zaken zoals het ontwikkelen van koelfaciliteiten die aangedreven worden door zonne-energie. Hierdoor bederft het voedsel minder snel wat nu op vele plaatsen het geval is.
Ook andere en betere landbouwmethodes kunnen wonderen doen waardoor braakliggende stukken in productie kunnen genomen worden en reeds gebruikte stukken productiever kunnen worden gemaakt. Ondanks de eeuwenoude kennis van het 3-slag stelsel en varianten hierop is dit nog steeds niet overal ingeburgerd in het Afrikaanse continent. Hierdoor is de grond uitgeput geraakt voor lange tijd waardoor hongersnood ontstaat.
Ook het grote tekort aan goede infrastructuur speelt Afrika parten. Dit gaande van koelfaciliteiten en machines om te oogsten tot de noodzakelijke wegen waardoor voedsel kan geïmporteerd en geëxporteerd worden. De hoeveelheid graan die bederft is zodanig hoog dat hier maar liefst 48 miljoen inwoners jaarlijks mee gevoed kunnen worden. Een niet te onderschatten hoeveelheid in een continent met voedselschaarste.
Door de lage voedselprijzen wordt er ook voedsel geïmporteerd waardoor de investeringen in de eigen productie weggevallen zijn. Op termijn zorgt dit opnieuw voor problemen waardoor er een vicieuze cirkel is ontstaan. Het valt ook af te wachten als buitenlandse bedrijven wel nog willen investeren in het continent door de aanhoudende politieke problemen en de steeds maar wisselende regimes… .
Bronnen:
http://www.bloomberg.com
 
 
Het bericht Klimaatverandering reeds bittere realiteit in dit continent verscheen eerst op Beurs.com.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.