Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2089 dagen geleden
De zilverprijs kreeg vorige maand een heuse pandoering te verwerken, het zilvercontract bereikte op 24 juli een dieptepunt op 14,39 dollar per ounce, meer dan 8% lager dan de koers op 1 juli (15,70 dollar per ounce).
Deze prijsevolutie was vreemd, omdat de vraag naar fysiek zilver van investeerders op datzelfde moment  zeer groot was. In de maand juli werd er meer zilver aangekocht via goud999 dan tijdens gelijk welke andere maand in 2015!
Internationale verkopers rapporteerden precies hetzelfde fenomeen, investeerders haalden dus grote hoeveelheden fysiek zilver van de markt. De Amerikaanse Mint schorste in juli zelfs tijdelijk de verkoop van haar Silver Eagles, de productie van de zilveren munten was onvoldoende om aan de vraag te voldoen.
Vandaag probeert de zilverprijs wat afstand te nemen van die bodem van eind juli, op moment van schrijven noteert de zilverprijs 15 dollar per ounce, toch alweer 4% hoger dus…
Het grote plaatje voor de prijs ziet er vooralsnog anders uit: In 2011 piekte de zilverprijs (voorlopig) op bijna 50 dollar per ounce. De daling van 70% (!) sindsdien, zorgt er dus voor dat de prijs per definitie dichter bij de absolute bodem zit dan de top!
De prestatie van zilver in euro dit jaar is gelijkaardig aan de prestatie in dollar:  Eind juli was de volledige jaarwinst van de zilverprijs in rook opgegaan en was het rendement zelfs heel even negatief voor 2015!  Vandaag noteren we, ook in euro, intussen weer 3% in de plus.
Wanneer de markt uiteindelijk definitief draait kan het snel gaan, maar hoe zit het in tussentijd met de fysieke voorraden van zilver? Er gaan in elk geval een hoop geruchten over een fysiek tekort in de zilvermarkt!
Volgens een bericht uit de VS van SD Bullion, zijn er momenteel effectieve tekorten in (fysiek) zilver te zien op zowat alle niveau’s.
Als dat waar is, dan gaat ofwel de prijs voor zilver op de financiële markten verder herstellen (spectaculair?), ofwel gaan de premies voor fysiek zilver snel toenemen (of een combinatie van beiden).
Met goud999 kunnen we toch ook een klein beetje achter de schermen kijken, wij zien momenteel effectief het volgende:

De internationale munthuizen kunnen de vraag naar zilverproducten nauwelijks volgen. De productie is kleiner dan de vraag en als gevolg daarvan raakt de markt relatief “leeg”.
Sommige van onze collega’s in binnen- en buitenland afficheren momenteel vertragingen voor wat betreft de levertermijnen voor toch wel “standaard” zilveren munten zoals Philharmonikers, Maple Leafs, Silver Eagles of kilomunten.
Internationale groothandels verhogen momenteel hun premies voor bepaalde munten, als gevolg van de krappe beschikbaarheid.


De Amerikaanse munt produceert te weinig Silver Eagles, zodat de premies voor de munten de hoogte in gaan en de munten nauwelijks nog te krijgen zijn.
De Canadese munt neemt momenteel zelfs helemaal geen orders meer aan voor de populaire Maple Leaf. Waarschijnlijk duurt dit nog de rest van de maand augustus…

Er is dus heel zeker sprake van “stress” in de fysieke zilvermarkt, MAAR we zijn er nog niet van overtuigd dat we, hier en nu, al een “echt” fysiek tekort zien.
Pas wanneer zilveren korrels en de grote baren steevast met premies gaan noteren t.o.v. de prijs op de financiële markten, is er echt zilver tekort. Dat zien we vandaag (nog) niet.
Indien de vraag naar fysiek zilver nog een tijdje zo groot blijft (of nog groter wordt, de zilvermarkt is immers piepklein), dan is het wel best mogelijk dat we opnieuw een “andere” zilvermarkt ontdekken.
Voorlopig kijken we verder naar de huidige bodemvorming op lange termijn en lijkt zilver simpelweg goedkoop en kansrijk…
De investeerder in zilver kan verder zijn/haar posities opbouwen, we zouden de premies op zilveren munten vandaag echter zo weinig mogelijk achterna lopen!
Kies voor die zilveren munten die wel nog onmiddellijk beschikbaar zijn aan de “normale” voorwaarden. Dat betekent bijvoorbeeld uitkijken naar de Oostenrijkse Philharmoniker munten in de plaats van Silver Eagles.
Maple Leaf munten zijn vandaag ook zeker nog een goede keuze en onmiddellijk leverbaar (maar voor deze munten is het best mogelijk dat er binnenkort tijdelijk wat problemen ontstaan wat betreft de beschikbaarheid).
bron: SD Bullion

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.