Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2102 dagen geleden
Hedge fund manager Mark Spitznagel werd beroemd omdat hij veel geld verdiende tijdens de financiële crisis van 2008.
Het rendement van hedgefonds Universa, dat hij oprichtte en waar Spitznagel CIO is, was fenomenaal ten tijde dat de Amerikaanse S&P 500 30 procent aan waarde verloor.
In Augustus verdiende Universa volgens de Wall Street Journal meer dan een miljard dollar toen de Dow Jones Industrial Average meer dan 1,000 punten lager ging. Zeker gekeken naar het feit dat het fonds “slechts” 6 miljard in beheer heeft mag dat een prestatie genoemd worden.
Spitznagel, die in zijn vrije tijd – geloof het of niet – een duurzame geitenboerderij runt, gaf eerder dit jaar voor de Financial Times aan:
“This is the greatest monetary experiment in history. Why wouldn’t it lead to the biggest collapse? My strategy doesn’t require that I’m right about the likelihood of that scenario. Logic dictates to me that it’s inevitable”
Een fan van huidig systeem en monetair beleid is hij dan ook niet maar hij maakt wel handig gebruik van het feit dat hij dat niet is. Hij ziet door dat beleid flink wat mis gaan en probeert daar op in te spelen. En met succes.
Nu geeft hij voor Barrons aan wat de beste veilige havens zijn. Hij bekeek de Zwitserse frank, obligaties, goud en zijn favoriete instrument: de equity tail hedge.
Omdat die laatste geen gangbare veilige haven is zou men tot de conclusie kunnen komen dat goud de ultieme veilige haven is.
Maar om als goede bescherming voor slechte tijden te dienen moet je goudportfolio volgens Spitznagel ongeveer twee derde van de omvang van je aandelenportefeuille zijn. Dat is wel erg veel en zorgt voor de nodige bagage ten tijde van stijgende aandelenmarkten.
Meer goud zou een last zijn tijdens jaren dat de aandelenmarkten het wel goed doen, maar bij minder goud is de bescherming niet zwaar genoeg, zo geeft de hedge fund manager aan.
Hoewel een betere optie dan de Zwitserse frank en obligaties kan goud niet tippen aan zijn favoriet: de equity tail hedge.
Het is een strategie waarbij putopties worden gebruikt om te beleggen op verwachte koersdalingen. Putopties worden gekocht op aandelen die te zwaar overgewaardeerd zijn.
Wanneer de aandelen voor nog maar een kleine prijs verhandeld worden bestaat dankzij de putoptie het recht om ze voor een veel hoger bedrag te verkopen. De hedge fund manager sluit dan ook zijn artikel voor Barrons af met:
“What I’ve shown is just that, my own bias aside, an equity tail hedge (in the specific form depicted here) happens to provide much more explosive and reliable insurance-like protection; it is the one safe haven that is as good as – and even better than – gold”
In slechte tijden geeft de equity tail hedge dus een fenomenaal rendement. Maar dat rendement moet dan ook de verliezen goedmaken die geleden worden wanneer het goed gaat op de beurs.
Bronnen: Financial Times, Barrons, CNBC

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.