Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2394 dagen geleden
De wereld zit in het midden van een internationale munten oorlog. Alle landen willen de zwakste munt om op die manier hun economie terug van een normale groei te voorzien. De dollar is nog altijd de wereldwijde reservemunt. Hij circuleert in grote getalen in het buitenland.
Onrechtstreeks kan de Amerikaanse overheid zijn economie hiermee financieren en het helpt hen hierin een lage rente in te stellen.  De Amerikaanse overheid heeft dankzij deze status een grandioos voordeel. Als de dollar nu plotseling geconfronteerd wordt met een goudgedekte munt kan dit zorgen voor een monetaire vlucht met verwoestende gevolgen.
Door centrale banken van over de hele wereld die nu dollarreserves bezitten zal er op zijn minst een aanzienlijk deel van deze dollarreserves vluchten naar die goudgedekte en rentedragende munt.  Als het land economisch iets te bieden geeft dat een extra prikkel aan deze vlucht. Speculanten zullen mee op de kar springen en anticiperen op die logische vlucht en zullen er zo een mooi rendement uit puren.
Dit alles zal voor een opwaartse druk zorgen op de rente van de Amerikaanse wereldreserve munt. In het begin zal de druk op de rente misschien klein zijn maar kan voor serieuze problemen zorgen op termijn. De druk van een rentestijging op een economie is aanzienlijk. De rente wordt nu laag gehouden om de economie aan te jagen.
De Fed kan dan wel terug een Quantetive Easing doen in dat geval, met de bedoeling  om de economie terug te laten aantrekken. De QE betekent dan op zijn beurt nog meer olie op het vuur en de vlucht uit de dollar zal escaleren. Een agressieve dollarverkoop is het gevolg met een zwakke dollar als resultaat. Een zwakke dollar is goed voor de Amerikaanse economie op zich, het helpt hen in hun concurrentiepositie doordat goederen goedkoper geëxporteerd kunnen worden. De effectieve koopkracht van de dollar zal dalen wat resulteert in een stijgende inflatie van de consumptieprijzen.
Het risico bestaat erin om zo in een vicieuze cirkel te belanden met alle gevolgen vandien. Deze werkwijze kan verwoestend zijn voor de Amerikaanse en op zijn beurt voor de wereldeconomie.
De gecombineerde negatieve impact van een hogere rente op de groei en stijgende consumenten prijzen door inflatie zijn verwoestend. Als de dollar ooit zijn status van wereldreservemunt zou verliezen zal dit nooit geziene gevolgen hebben voor het internationale monetaire stelsel.
Als er een munt is die zich koppelt aan goud dan zal dit een sterk aanzuigeffect creëren met serieuze gevolgen op de internationale economie en het monetaire stelsel.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.