Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2763 dagen geleden
De dollar is momenteel de sterke munt. De Amerikaanse economie zit in stijgende lijn. Een sterke munt staat normaal gelijk aan vertrouwen en heeft bijgevolg een lage rente.
De euro is het zwakke broertje en Europa zit op het randje van een recessie. Een zwakke munt betaalt normaal een hoge rente.
Het ongelooflijke is nu zichtbaar. De overgrote meerderheid van de euro landen geven een lagere rente dan de dollar. Enkele sterkere landen uit de eurogroep zou nog kunnen, maar de overgrote meerderheid is echt abnormaal. Duitsland, België, Italië, Spanje, Ierland, Denemarken, Zweden, Oostenrijk, Frankrijk en zelfs het Verenigd Koninkrijk betalen allemaal een lagere rente dan de Amerikaanse op hun 10-jarige staatsobligaties. Portugal en Griekenland zijn de enige landen die een hogere opbrengst geven.
Wat is hiervan de oorzaak? Ofwel wordt Amerika ondergewaardeerd of de eurozone is te duur.

Is  Amerika meer risicovoller dan Europa?
Is het toekomstperspectief van Europa beter dan dat van Amerika?
Is het de angst voor deflatie die Europa een lagere rente geeft?

Zijn dit valabele redenen?  Hallucinant!
Wat hier echt het verschil zou moeten maken is de solvabiliteit. Zijn de landen in staat om het ontleende bedrag ooit wel terug te betalen? Welk risico loop je als een obligatie koopt. Het is onwaarschijnlijk dat de Europese landen die nu in een deflatie zitten ooit in staat zullen zijn om die leningen ooit terug te betalen. Ze hebben ook geen mogelijkheid zoals Amerika om de printer aan te zetten, om aan Quantetive Easing te doen. Dit blijft het kernprobleem van de Euro en zijn ze ook vergeten tijdens zijn design.
Goud en zilver zullen volgens menig analist nog dalen of zelfs crashen omdat we in een wereld zitten van deflatie. Ze hebben ongelijk. Je moet jezelf de vraag stellen of de overheden ooit in staat zullen zijn om de uitgeschreven leningen terug te betalen in een deflatoire economie. Wat zal er gebeuren indien een land moet devalueren of zelfs bij een faillissement. Ze zullen in gebreke blijven. Het globale valuta systeem is volledig gebaseerd op vertrouwen.
Volgens dezelfde analisten heb je meer risico als je in goud zit dan in obligaties. Goud betaalt ook geen rente. Dit is een regelrechte hypocriete stelling.
Zijn de obligaties van Spanje geen risico? Is die lage rente het risico waard? Een ding is zeker, elke bank zal goud als onderpand aanvaarden, maar een Spaanse obligatie als onderpand is een open vraag.
De markt van de overheidsobligaties neemt bubbelvormen aan. Hij is nu wereldwijd 100 biljoen dollar groot. Deze markt neemt nu zulke proprties aan dat deze nooit terugbetaald kan worden. Wat als de rente ooit moet stijgen? De globale obligatiemarkt is nu al de grootste zeepbel in de geschiedenis. De enige optie die overblijft is dat de terugbetaling nooit kan gebeuren in zijn huidige valutawaarderingen. En hier komt goud op de proppen.
Goud is de beste verzekering tegen devaluaties. Het bewijs is er dat de koopkracht van goud doorheen de geschiedenis stabiel  gebleven is: één ons goud is al eeuwen genoeg om een goed handgemaakt pak te kopen.
Bron: Gold-Eagle
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.