Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 839 dagen geleden
Galway Metals is een Canadees exploratieaandeel dat ik al enkele maanden van dichtbij volg.
Dit zorgde ervoor dat ik kon besluiten een mooi voorbeeld gevonden te hebben van goeie risk/reward. Enerzijds door sterke fundamenten, anderzijds door voorlopig desinteresse door retail beleggers. De pro’s en contra’s som ik hier even op:
1. Insiders
Niet van de minste: Zowel CEO als Chief Geo bekleedden voorheen hoge functies bij Kirkland Lake. Een ander zwaargewicht is Wesdome’s CEO Duncan Middlemiss die een adviserende rol heeft bij Galway Metals. Connecties kunnen belangrijk zijn omdat we uit deze hoek misschien investeringen zullen zien bij continue exploratiesucces.
Het afgelopen jaar stonden 5 (!) insiders aan de koopzijde, waarvan zowel de CEO als Chief Geo in de open markt aankochten. Dan spreek ik hier niet om een maandloon, maar serieuze bedragen. CEO Hinchcliffe steekt er bovenuit want deze kocht $285.000 aandelen gespreid in de open markt en dan nog eens $100.000 tijdens een private plaatsing eind 2018. Ook de andere insiders zien het zitten, die investeerden tussen $25.000 en $50.000 van hun eigen centen in Galway.
De insiders zijn ook toegewijd. Dat leid ik af doordat ze het grootste deel van hun persoonlijke portefeuille in Galway Metals aandelen aanhouden. Mocht je dit interesseren, kan je dit opzoeken op de site marketscreener.com. Directieleden zetelen vaak nog bij andere bedrijven in het bestuur, dus ze bezitten vaak meerdere aandelen. Het is daarom interessant om te kijken naar de verhoudingen tussen die aandelen. Dat zit hier snor: CEO 89%, Vicepresident 73% en Chief Geo 47% in Galway. Hoge allocaties dus, wat voor mij overtuiging betekent.
2. Geschiedenis
Galway Metals is een spin-out van de overname van Galway Resources door AUX in 2012. Galway Resources werd toen verkocht voor $340M. Management is grotendeels hetzelfde gebleven, dus ze hebben al bewezen aandeelhouderswaarde gecreëerd te hebben. Uit m’n research bij analisten in de sector kwam telkens het aanzien voor het management naar boven.
3. Projecten
Galway heeft 2 projecten in Oost-Canada in mijn-vriendelijke jurisdicties in een gebied waar nodige infrastructuur zoals wegen, voorzieningen en mills reeds aanwezig zijn. Beide projecten hebben bestaande resources voor zowel goud als industriële metalen. 1 miljoen ounces goud zijn reeds in kaart gebracht. Indien de andere metalen meegenomen worden, spreken we van 1,8 miljoen goud-equivalente ounces. De afgelopen jaren zagen we jaarlijks een resource upgrade en ook dit jaar geven ze aan hun resource te verhogen.
4. Onderwaardering
Vooraleer ik de onderwaardering uit de doeken doe, wil ik het even hebben over ‘de waarom’ we hier met een onderwaardering zitten. Na m’n contact met management en analisten kwam ik hier tot een conclusie: Hoewel Galway Metals met mooie resultaten gekomen is de laatste jaren en ze de goeie richting uit gaan, doen ze niet actief aan marketing naar retail beleggers. Op een presentatie van een congres na, vond ik niets. Kleine beleggers springen voorlopig nog niet op de trein. Grote beleggers erkennen wél de onderwaardering, afgaande op de private plaatsingen die ze de afgelopen jaren afgesloten hebben. Tijdens die plaatsingen werden telkens hoge bedragen ($3-5M) opgehaald voor deze sector en voor een bedrijf met een marktwaarde zoals Galway Metals ($20M momenteel). Als we dan de agressieve insider aankopen erbij nemen, is dit nog de extra bevestiging.
Waarom ondergewaardeerd?
Indien we puur kijken naar de huidige bedrijfswaarde per ounce in de grond, komen we op een waardering uit van $7,5/oz. Goedkoop in de sector (pre feasability) waar we gemiddeld rond de $52/oz* zien. De onderwaardering is al helemaal te gek als we volgende katalysatoren voor 2019 bekijken.
5. Katalysatoren 2019
Op hun Clarence Stream project heeft Galway Metals 5 nieuwe zones die nog steeds geëxploreerd worden. 2 van die zones (Jubilee en George Murphy) liggen 2km van elkaar verwijderd. Beide zones zitten nog niet inbegrepen in de bestaande resource en management schat dat ze alleen al in de George Murphy Zone zo’n 200-260.000 ounces in kaart zullen brengen op een gebied van 400m op 400m. Om dit eens in perspectief te plaatsen duidde ik dat gebied af op onderstaande kaart, waar je ook duidelijk ziet hoe ver die zones van elkaar liggen. Niet onbelangrijk: De zones zijn open in alle richtingen. Er is met andere woorden nog geen grens aan. Vorig jaar boorden ze in deze George Murphy zone 807gram per ton over 1.25m (241gram per ton over 4.2m).
Alsof dat nog niet voldoende is, kwam Galway vorige week met een nieuwsbericht waarbij ze tussen die bestaande zones nog een nieuwe ontdekt hebben. In de ontdekkings ‘core’ werd over 7m zichtbaar goud vastgesteld. High grade dus. De assays hiervan worden binnenkort verwacht. Katalysator 1.
In dat zelfde nieuwsbericht werden ook nog resultaten aangekondigd van 4 nieuwe boorstalen. In 3 daarvan zien ze zichtbaar goud. Eén daarvan gaf zichtbaar goud 40m boven die high grade 807gpt intercept. High grade boven high grade dus. Resultaten worden ook binnenkort (februari) verwacht. Katalysator 2.
Katalysator 3: Resource upgrade 2019 met nieuwe zones.
Katalysator 4: Mogelijke extra ontdekkingen want er wordt dit jaar geboord buiten deze zones alsook op hun ander project, Estrades.
Katalysator 5: Deze is het minst waarschijnlijk, maar indien de katalysatoren leveren dit jaar, niet onmogelijk: Een investering door een producerend mijnbouwbedrijf. Overnames zijn terug aan het opleven in de sector, dus deze sluit ik zeker niet uit.

6. Cashed up
Al dat boren kost geld. Het is dan ook interessant om weten dat Galway zo’n $7M op de bank heeft na een recent afgesloten private plaatsing (waar 4 insiders aan meededen) waardoor ze dus ongestoord agressief kunnen blijven exploreren.
Besluit: Onderwaardering, hoge insider aankopen, respectabel management, veel katalysatoren dichtbij en op zeer weinigen hun radar.
*Bron: S&P Capital IQ & RCKS estimates
Auteur: Jonas De Roose, @Rrooze, heeft positie in de hierboven besproken financiële activa.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.