Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2767 dagen geleden
Er is geen reden om de Russische president Vladimir Poetin zacht aan te pakken. Dat zegt Bloombergredacteur Marc Champion in een opiniestuk. Dat gezegd zijnde, betwijfelen we echt of Poetin überhaupt zachtzinnig behandeld wil worden.
Champion:”[Poetin] rekent niet zozeer op diplomatie, net zoals hij niet aan liberale democratie doet in zijn thuisland. Hij doet wel aan manipulatie en dat beseft Europa nu pas hoe goed hij dat doet.”
De redacteur geeft het voorbeeld van een verkiezingskandidaat voor het Moldavische parlement Renaot Usatii. Alle peilingen wezen op een overwinning voor de man, al heeft het Kremlin daar een stokje voor gestoken. Omdat Usatii uitgesproken pro-Europees is, is hij geweerd van de nationale verkiezingen:”Eenmaal buitengesloten, zijn veel van zijn kiezers overgelopen naar de pro-Poetin Socialistische Partij dat uiteindelijk 21% van de stemmen heeft binnengehaald in plaats van 5% [mocht Usatii verder campagne hebben mogen voeren].”
In het stuk beweert Champion verder dat ook de Bulgaarse en Roemeense overheden het slachtoffer zijn van Rode Plein-machinaties.
De Europese Unie (EU), de facto een web van zogenaamde ‘soft power’, of zachte macht, moet daarom begrijpen dat Poetin zich niet laat tegenhouden door enkele diplomaten en stoere taal, stelt de Bloombergmedewerker.
De redenering van Champion is als volgt:”De EU heeft een heel toetredingssysteem uitgewerkt (…) terwijl Rusland van de voormalige Sovjetrepublieken eist dat ze toetreden tot de Euraziatische Unie. Het wil ook de macht over landen in Centraal- en Oost-Europa herstellen en de EU doen vallen. Hoe anders verklaar je de steun van 9 miljoen EUR aan de extreemrechtse, anti-Europese Front National in Frankrijk?”
Als is Poetins motivatie geheel naast de kwestie. Wat belangrijker is, is de motivatie van de EU en haar toon. Het valt namelijk op dat gisteravond een opmerkelijk bericht van Russia Today de wereld is ingestuurd. Daarin is bekendgemaakt dat de Russische president niet doorgaat met de bouw van een gaslijn naar Europa via Bulgarije. In plaats daarvan wordt een hubstation in Turkije opgezet.
“We zullen andere markten promoten”, heeft Poetin verklaard,”en Europa zal de volumes niet krijgen, althans niet van Rusland. (…) Maar, dat is de keuze van onze Europese vrienden.”
Russia Today citeert EU-richtlijnen als de voornaamste struikelblokken. Die stellen dat één bedrijf niet de eigenaar kan zijn van zowel de pijpleidingen als het gas dat daarmee wordt vervoerd. Als klap op de vuurpijl raadt Poetin Bulgarije aan om bij de Europese Commissie aan te kloppen om voor de geleden schade vergoed te worden. “Als transitland zou het jaarlijks 400 miljoen EUR aan inkomsten hebben gekregen”, stelt RT.
Maar, door de verantwoordelijkheid door te schuiven naar Brussel en de nodige vergunningen te weigere, loopt Bulgarije dat geld dus mis.
Is de zachte aanpak van de EU dan de oorzaak van de mislukking van de deal? Dat doet er niet toe. Feit is dat de EU zich voor de tweede keer in de voet heeft geschoten door sancties op te leggen op Rusland.
De volledige verklaring van Poetin kan je hieronder beluisteren.

 
bron: Russia Today, Bloomberg
Lees ook:
Moskou geeft niet om Europese sancties

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.