Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2353 dagen geleden
Net zoals Wilhem Wundt als het startpunt van de moderne psychologie wordt beschouwd, erkennen veel economen Adam Smith als de vader van de hedendaagse economie – hoezo, Richard Cantillon?
“Beggar-thy-neighbor”, legt Western Journalism (WJ) een van Smiths termen uit,”beschrijft de protectionistische maatregelen die landen nemen om hun interne problemen op te lossen. In het kort: we bedriegen de andere persoon en schuiven de winsten door naar jou (de bevolking, nvdr.).”
En, geloof het of niet maar de praktijk wordt tegenwoordig nog steeds toegepast. Landen proberen elkaar stokken in de wielen te steken om zelf toch maar een klein beetje vooruit te komen.
De website meldt dat er verschillende concrete manieren zijn om voorsprong te nemen:”Overheden kunnen invoerrechten heffen, regulatieve tactieken gebruiken om hun industrie te beschermen of (…) hun munt devalueren om hun export goedkoper te maken.”
En, laat dat laatste nu net de oorzaak zijn van alle ellende waar we ons nu in bevinden. Volgens WJ is devaluatie de oorzaak van de twee wereldoorlogen. En, geloof het of niet – zelf heb ik liever van wel – maar nu, in deze eeuw, in dit decennium, zijn we in dezelfde situatie beland.
Kijk maar naar Japan waar het land quantitative easing tot een kunst heeft verheven:”[Daar hebben ze] zoveel geld gedrukt dat wanneer de overheid er nóg meer van drukt dat het hetzelfde is als duwen op een economisch koordje.”
En, nu zou China ook massaal geld willen drukken en obligaties willen kopen? Er is een reden waarom de Japanse bevolking al lang niet meer in QE en Abenomics gelooft.
Dat de Verenigde Staten (VS) bovendien zich QE-vrij verklaren is ook niet waar, niet echt tenminste. Ja, ze hebben zich ontdaan van QE3 maar de Federal Reserve heeft zich door het eerder gevoerde monetair beleid volledig vastgereden in het financiële moeras dat de wereldeconomie moet voorstellen.
En, nu zou Europa dezelfde farce willen uitvoeren? Nee, dank je wel. “Het probleem is dat geen enkel land zichzelf welvarend heeft gedevalueerd”, beweert WJ,”dit is de manier waarop oorlogen beginnen omdat op het einde van de dag wanneer de economische manipulatie niet meer werkt, er alleen kogels overblijven.”
Of, protectionistische maatregelen zijn niet genoeg. Integendeel, de zoektocht naar dat zuchtje inflatie en de daaruitvolgende valutastrijd die is ontketend, doen de economie meer kwaad dan goed. Maar, omdat iedereen alleen maar het kortetermijnherstel ziet van de VS blijft er niemand over om zich kritisch op te stellen. Er is geen enkele levende ziel te bespeuren die Japan als voorbeeld neemt en denkt:”Zijn de centrale banken echt zo goed bezig als ze beweren?”
Het antwoord daarop is even simpel als de gestelde vraag: nee…
bron: Western Journalism
Lees ook:
Er is niets zo permanent als een tijdelijk overheidsprogramma
ECB bouwt aan economisch herstel… toch?
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.