Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2694 dagen geleden
Het is vrij triest dat het zover is moeten komen. Laat ik me meteen verduidelijken: Tot voor het jaar 2000 is de prijs van ruwe olie altijd redelijk stabiel gebleven.
Dan is de wereldeconomie om verscheidene redenen spectaculair beginnen groeien. Dat vertaalt zich in een even sensationele reeks prijsstijgingen. Daarna is de markt als een kaartenhuisje in elkaar gestuikt en hebben we gezien hoe meteen na de financiële en economische crash van 2008 de olieprijs recht naar beneden is gedoken.
EIA.gov
Dat heeft iedereen doen denken dat de staat van de economie een directe oorzaak is van de prijs van olie. Of, met andere woorden: door naar de heersende koersen te kijken op de markt kunnen we een relatief betrouwbare inschatting maken van onze economische situatie.
In de voorbije zes maanden hebben we gezien hoe olie meer dan 40% van zijn waarde heeft verloren. “De laatste keer dat we zoiets hebben meegemaakt, was in de tweede helft van 2008 wanneer de prijscrash een grootse financiële instorting heeft ingeluid”, schrijft InvestmentWatch.
Wil dat zeggen dat we onze economie nog verder gaan zien bevriezen?
Ja en nee. Het klopt dat het klimaat al een poosje op niets trekt – zoals je wellicht al hebt kunnen vaststellen. Voorlopig zien we de Verenigde Staten (VS) en het Verenigd Koninkrijk (VK) en nog tal van andere markten groeien, in weerwil van de dalende olieprijzen. Al mogen we met enige zekerheid stellen dat de vreugde van korte duur zal zijn.
Door de dalende olieprijzen en de wetenschap dat olieproducenten steeds meer en steeds sneller nieuwe olievelden moeten vinden, is er een hoop junk bonds uitgeschreven. Dat specifiek stukje van de obligatiemarkt bestaat tegenwoordig voor 20% uit schulden van de energiesector, beweert InvestmentWatch.
Dan zijn er nog verschillende olieboeren die op het randje van het faillissement staan en renteloze en/of laagrentende leningen hebben uitstaan bij de overheid of commerciële banken. De reden daarvoor is dat de olieproductie steeds duurder wordt. Om aan de vraag te’ blijven voldoen moeten dus op een steeds hoger tempo nieuwe bronnen worden aangeboord/gegraven/gekraakt.
In een artikel van deredactie.be citeert de VRT het EIA dat de bijzonder vervuilende schalie-industrie nog tien jaar levensvatbaar is. Maar, het is net de indrukwekkende schaalvergroting in die sector die miljoenen Amerikanen aan werk heeft geholpen.
Datzelfde agentschap stelt bovendien dat een aanzienlijk aantal institutionele beleggers huiverachtig is om geld te beleggen in de traditionele brandstoffen. Dat maakt dat de producenten/werkgevers steeds minder gemakkelijk aan het broodnodige kapitaal geraken of door hun lagere rating moeten rekenen op risicovollere vehikels.
In de VS worden dus rechtstreeks miljoenen jobs bedreigd door het productieparadox en de lage olieprijs.
Want, op een bepaald moment zal, net zoals de hypotheekimplosie van 2007 in de VS, ook de energiestrijd een financiële ramp blijken te zijn. Het verschil is dat de oliemarkt de financiële economie zal neerhalen.
Het zal je misschien verbazen maar al het vorige geldt trouwens ook voor Saudi-Arabië. In 2011 blijkt uit gevoelige documenten het volgende:”Al Housseini liet (…) verstaan dat de Saudische velden in 2012 hun piek bereiken. De Saudi’s zouden daarom rekenen op buitenlandse steun voor kerncentrales en zonnepanelen om de stijgende binnenlandse vraag naar energie op te vangen.”
Vorig jaar heeft Saudi-Arabië maar liefst 400 miljard USD moeten uitgeven om het productiepeil te handhaven. Om alles in perspectief te brengen: dat is hetzelfde budget van de hele eurozone! Of, dat is net niet de helft van wat de Nederlandse en Belgische overheden samen hebben uitgegeven in diezelfde periode.
De volgende bubbel is deze keer dus gemaakt van olie.
bron: InvestmentWatch, deredactie.be

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.