Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2057 dagen geleden
Toch al meer dan tien jaar geleden, plaatsten we onze eerste aankooporders in edelmetaal. Niet voor 100% in fysiek metaal, zoals we dat vandaag wel zouden aanpakken. We kochten op dat moment ook nog gedeeltelijk de “mijnen”.
Het inzicht dat mijnbouw een vreselijk moeilijke business is en dat de risico’s gigantisch zijn, volgde pas enkele jaren later. Voortschrijdend inzicht noemen we zoiets…
In elk geval waren we ook toen reeds zeer aandachtig wanneer Adam Hamilton van Zeal een artikel publiceerde over edelmetalen.
Het meest kenmerkend aan deze artikels, zijn misschien wel de grafieken. De unieke “huisstijl” is intussen bij vele beleggers bekend.  Dankzij deze grafieken, behoudt Hamilton telkens een lange termijn overzicht in de soms volatiele en bij momenten chaotische edelmetaal markten.
De voorbije week publiceerde Zeal een artikel met de titel “Silver’s deep undervaluation”.
Het artikel (Engels) kan je in zijn geheel lezen op de website van Zeal, de link naar het artikel vind je onderaan deze pagina.
De samenvatting van goud999 van dit artikel. De mening van Adam Hamilton over zilver, eind oktober 2015:
Op dit moment zien we een sterke rally van de zilverprijs, na de daling in het begin van de zomer. De zilverprijs lijkt eindelijk weer tot leven te komen.
Goud is de factor die de zilverprijs doet stijgen en goud zal ook de grootste bepalende factor blijven voor de prestatie van zilver.
De lange termijn correlatie tussen goud en zilver is groot. Zilver vergroot de beweging van goud uit, zowel naar boven als naar beneden.
Zilver is vandaag niet alleen goedkoop, het is ook nog eens duidelijk achtergebleven op de prestatie van goud.


Op de grafiek kunnen we aflezen dat zilver vandaag in een gelijkaardige situatie zit dan tijdens de jaren 2005 en 2008.
In 2005 bleef de zilverprijs ook achter op goud. Toen in 2006 het sentiment echter omsloeg in het voordeel van zilver, volgde er een rally die de prijs maar liefst 124% hoger bracht.
In 2008 dan, was het sentiment in de zilvermarkt uitermate negatief, te midden van paniek op de aandelenmarkten. Een daling van 30% in één maand voor de S&P 500 aandelenindex, duwde de prijs van zilver onder 9 dollar per ounce. De meeste beleggers waren er op dat moment van overtuigd dat zilver nooit meer ging stijgen…
Maar het zijn natuurlijk deze periodes van angst, wanneer iedereen weet dat zilver een slechte belegging is, dat de “zwakke handjes” uitgeschud worden tot er geen verkopers meer overblijven.
Wanneer er vervolgens enkel kopers overblijven, kan de rally die volgt explosief zijn, dat was voor zilver de 29 maanden die volgden na 2008 zeker het geval!
Het sentiment keerde volledig voor zilver en we zagen uiteindelijk in 2011 het andere uiterste, een wild positief sentiment en zilver deed bijna dienst als “mainstream” belegging.
De koers werd uiteindelijk maar liefst 443% hoger gekatapulteerd tot bijna 50 dollar per ounce. Zilverbeleggers die het hoofd koel hielden, realiseerden een vervijfvoudiging van hun kapitaal!
De conclusie hiervan is dat het allerbeste moment om zilver te kopen komt wanneer de zilverprijs is achtergebleven op de prijs van goud. Dit is precies wat we vandaag zien!
De goudprijs van vandaag, zou al een veel hogere zilverprijs rechtvaardigen. De kans is bovendien groot dat goud zijn volgende rit omhoog op dit moment heeft ingezet.
De “Seculaire steun” op de grafiek hierboven, ligt voor zilver reeds op 23 dollar. Dat is bijna 50% hoger dan de huidige koers.
De koers heeft echter lange tijd onder deze trendlijn gezeten, de kans op een “overshoot” aan de bovenkant is bijgevolg groot!
De “seculaire weerstand” staat reeds op 45 dollar per ounce. Terwijl deze koers bereiken zeker een mogelijkheid is, kunnen we een meer conservatief koersdoel in het midden tussen de seculaire steun en weerstand nemen. We komen dan op 33 dollar, een potentieel van 110% vanaf de huidige koers, een ongelofelijke koopkans.
Zoals in bovenstaande grafiek af te lezen valt, kan je opmerken dat wanneer de zilverprijs en goudprijs op één grafiek over elkaar worden geplakt, dat de zilverprijs als een sinusgolf rond goud oscilleert. Periodes van relatieve onderwaardering t.o.v. goud worden afgewisseld met momenten van overwaardering.
Vermits zilver vandaag diep ondergewaardeerd is t.o.v. goud, zijn de kansen bijzonder in het voordeel voor een gigantische vooruitgang voor zilver.
De tweede grafiek hieronder, geeft een beeld van de ratio tussen zilver en goud (omgekeerde goud/zilver ratio op de grafiek). Hier kan je het cyclische aspect van zilver t.o.v. goud zien en het potentieel voor de komende jaren vatten:


Een terugkeer naar het gemiddelde, is één van de meest uitgesproken krachten in de financiële markten. Hoe groter de afwijking in eerste instantie, hoe groter de daaropvolgende reactie om het evenwicht te herstellen. Net zoals de slinger van een oude staande klok van het ene uiterste naar het andere uiterste gaat.
Geologisch gezien komt zilver ongeveer 19 keer meer voor dan goud in de aardkorst. Het is dus niet geheel verrassend dat de ratio van goud t.o.v. zilver in geschiedenis lange tijd rond 16 schommelde.
De laatste jaren schommelt de gemiddelde goud/zilver ratio echter rond 56. Dat gemiddelde is een conservatieve maatstaf voor zilver omwille van verschillende redenen. Toch zou de zilverprijs vandaag al tot 21 dollar per ounce (of 33%) moeten stijgen alvorens we deze ratio bereiken.
Een mooie prestatie op zich, maar elke inhaalbeweging van zilver stopt niet aan het gemiddelde, we houden best rekening met de “overshoot” van daarstraks.
Eenzelfde prestatie dan in 2011, zou zorgen voor een koersdoel van 33 dollar per ounce voor zilver. Een toename van 112%.
Maar er is nog meer!
Zilver gaat niet in een vacuüm stijgen, goud staat immers al een tijdje te wachten om opnieuw een stijging aan te vatten.
Indien de goudprijs opnieuw stijgt naar een, alles behalve onredelijke, 1675 dollar per ounce, kan zilver bij een goud/zilver ratio van 45 dus opnieuw naar 37 dollar per ounce, zo’n 137% hoger dan vandaag.
Indien de goud/zilver ratio doorschiet naar 35 zoals in 2011, spreken we van bijna 48 dollar per ounce, een verdrievoudiging van de zilverprijs!

Het is in elk geval duidelijk dat zilver enorm ondergewaardeerd is ten opzichte van goud. Een terugkeer naar het gemiddelde is één van de meest uitgesproken principes in de financiële markten. Het maakt zelfs weinig uit wat goud doet, zilver is gewoon te goedkoop t.o.v. de goudprijs.

De originele versie van het artikel, met nog een stukje over mijnaandelen (wij hebben daar dus veel minder mee), kan je HIER raadplegen op de website van Zeal.
Fysiek zilver is dan weer wel onze zekerheid en specialiteit, daarvoor kan je HIER terecht.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.