Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1790 dagen geleden
Afrika is een raar continent. Hoe kan een regio met zo’n rijke bodemschatten en zo’n goedkope arbeidskrachten toch zo arm zijn?
Het narratief is bekend: plotse dekolonisatie heeft een machtsvacuüm gecreëerd, en die politiek-institutionele stabiliteit heeft Afrika sindsdien in een onafgebroken humanitaire en politieke crisis gestort. Andere verklaringen zouden klimaatverandering, kwade wil van het Westen, en Chinees neo-kolonialisme zijn.
De Verenigde Naties komt nu met een nieuwe hypothese naar buiten: gebrek aan goede boekhouders.
Door een gebrek aan performante boekhouding zou maar liefst 67% van de Afrikaanse export verloren gaan. Men houdt niet bij wat men delft, men schrijft niet op wat men verkoopt, en bonnetjes gaan verloren, als ze al worden opgemaakt.
Wanneer men niet goed weet wat men precies op de balansen heeft staan, moeten heel wat efficiëntieverliezen worden geïncasseerd, en kan er ook moeilijk op de lange termijn gepland en geïnvesteerd worden.
Enkele cijfers:
Tussen 2000 en 2014 zou zo’n 78.2 miljard USD aan Zuid-Afrikaanse goudexport zonder bonnetje verkocht zijn. Dat is niet alleen slecht nieuws voor de fiscale autoriteiten (wat op zich goed nieuws is), maar ook sneu voor de internationale goudprijs, die is gebaseerd op officiële goudtransacties.
Zo zou in Duitsland 18.4 miljard, Italië 15.5 miljard en het Verenigd Koninkrijk 13.7 miljard USD méér aan Afrikaans goud verkocht zijn dan officieel geregistreerd.
Als dat goud in rekening wordt genomen zal dit wellicht neerwaartse druk op de goudprijs uitoefenen.
Tussen 1996 en 2014, bijna 70 miljard dollar aan Nigeriaanse olie-export richting de VS gebeurde zonder factuur. Niet dat men tussen de Nigeriaanse producenten en Amerikaanse inkopers geen factuur had opgemaakt, maar die olie werd nooit geregistreerd toen het uit de grond werd gehaald. Men weet dus niet in Nigeria hoeveel olie men nu precies oppompt. 70 miljard is omgekerend zo’n 25% van alle Nigeriaanse olie-export naar de VS.
Soortgelijke bedragen circuleren m.b.t. handel in koper en ijzererts.
Dit rapport bewijst dat grondstoffensmokkel een bijzonder groot probleem is. Voor ons als Westerse afnemers is het natuurlijk een detail. Hoe minder fiscale handen in de commodities graaien, hoe beter.
Maar voor Afrika is het natuurlijk wél een probleem. Men kan immers niet van een robuuste economische ontwikkeling spreken, als tot 70% van alle grondstoffen ongeregistreerd worden verhandeld. Dat werkt de rechtszekerheid en duurzaamheid van de Afrikaanse ontwikkeling niet in de hand. Wel integendeel.
Afrika heeft dus dringend nood aan degelijke boekhouders.
Bron: Verenigde Naties
Foto: Charly W. Karl

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.