Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2464 dagen geleden
De gouverneur van de Engelse centrale bank, Mark Carney, gaf vandaag een duidelijke waarschuwing aan het adres van investeerders dat men klaar moet zijn om een plotse wijziging inzake regelgeving te incasseren. Deze regelgeving zou snel en direct kunnen ingevoerd worden om de opwarming van de aarde en het gebruik van fossiele brandstoffen in te perken.
De uitdagingen die momenteel voortkomen door de klimaatverandering verbleken met hetgeen wat er nog op ons afkomt waarschuwt Carney in een toespraak te Londen. Wanneer de klimaatverandering een beslissende parameter wordt voor de financiële stabiliteit zal het reeds te laat zijn aldus Carney.
Normaal gaan dergelijke uitspraken uit van groene bewegingen of doemdenkers, echter het is zeer ongewoon dat deze van een persoon als Carney uitgaan. Carney is één van meest prominente personen tot nu toe die waarschuwt voor een instabiliteit van de financiële markten door de klimaatverandering. Zijn uitspraken steunen enerzijds milieuactivisten maar anderzijds ook instellingen zoals de universiteit van Oxford of de Rockefeller Brothers Fund Inc. welke reeds hebben toegezegd om niet meer in investeren in vervuilende industrieën.
“De toespraak werd perfect gekozen qua timing en duiding” aldus Stephanie Pfeifer, CEO van de Institutional Investors Group on Climate Change, welke niet minder dan 110 fondsen controleert met een gezamenlijke waarde van 12 biljoen USD. “Op deze manier kunnen beleggers een meer weloverwegen beoordeling maken van de klimaatrisico’s in hun portefeuilles.”
De Centrale Bank in het Verenigd Koninkrijk heeft reeds eerder gekeken naar de economisch en financiële stabiliteitsrisico’s welke kunnen voortvloeien uit de klimaatveranderingen. De Bank of England publiceerde eveneens een rapport omtrent de impact op de Britse verzekeringssector welke een 2-3 biljoen USD beheert. Naast fysieke en aansprakelijkheidsrisico’s zijn er ook risico’s in de herwaardering van investeringen in fossiele brandstoffen bij een overgang naar een koolstafarme economie.
Fossiele brandstoffen
De blootstelling van investeerders en verzekeringen is dan ook mogelijks zeer groot aldus Carney. Indien de huidige prognoses en waarnemingen kloppen zouden de risico’s bijna 50% te laag zijn ingeschat.
Het grootste gevaar voor de veranderingen ligt in de activa van de olie-en mijnindustrie welke waardeloos worden. Hierin zijn honderden miljarden geïnvesteerd welke nog grotendeels met behulp van krediet gefinancierd werden. Indien men daadwerkelijk de opwarming beperkt 2 graden Celsius zal er een zware beperking komen op het gebruik van fossiele brandstoffen welke de inkomstenbron is van een enorme industrietak.
Indien er nu reeds voldoende rekening gehouden wordt met de komende veranderingen kunnen de risico’s nog ingeperkt worden, indien niet wacht de wereld een enorme financiële kater welke nooit meer zal weggaan. Waar de meeste financiële crisissen voorbijgaan gedurende de jaren, is de klimaatverandering een zogenaamde “game changer”. Deze zal een definitieve koerswijziging betekenen en het failliet van de fossiele brandstoffen.
De enigste vraag is wanneer deze volop zal beginnen meespelen op de financiële markten. Afgaande op grote fondsen is nu reeds te zien dat er een beweging is qua investeringen, weg van de grote multinationals welke fossiele brandstoffen exporteren. Het is dan ook raadzaam dit risico in te calculeren als gewone belegger.
Bronnen:
http://www.bloomberg.com
 
 
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.