Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1537 dagen geleden
Het Oostenrijkse Instituut voor Economisch Onderzoek (WIFO) berekende de korte- en langetermijnkosten die de Europese Unie + Zwitersland oplopen naar aanleiding van de sancties tegen Rusland. De resultaten zijn niet min.
Wat vooral opvalt is dat het rapport de impact van de economische sancties nuanceert. Rusland zou ook zonder sancties in een crisis verzeild geraakt zijn door de interne politieke spanningen en de lage olieprijs.
De economische sancties hebben wel een verergerd effect op de Russische economie, eerder dan de Europese. Het wegvallen van tal van Europese goederen en diensten noopt Rusland nu om die goederen en diensten zelf te ontwikkelen, terwijl ze die middelen omwille van comparatieve voordelen wellicht beter anders kunnen aanwenden.
Met andere woorden: de economische sancties verklaren niet het gehele, maar toch een belangrijk deel van het welvaartsverlies in Europa.
Voor de EU betekent de explosieve cocktail van Russische crisis en de sancties een verlies van 34 miljard euro op korte termijn. Dat zou zich vertalen in een jobverlies van bijna een miljoen banen. Al bij al nog binnen de perken van het aanvaardbare. Maar in tijden van Griekse meltdown telt elke inkomende euro, en vooral elke job.
De langermijneffecten zijn een stuk zwaarder: als de sancties en crisis nog lang aanhouden, zou het verlies kunnen oplopen tot 92 miljard euro, en omgerekend zo’n 2.2 miljoen jobs. Dat is goed voor 1% van de totale tewerkstelling in de EU en 0.8% van de totale gecreëerde welvaart.
Verhoudingsgewijs scheuren we onze broek dus niet echt aan de Russische crisis. Maar dat krijg je natuurlijk niet uitgelegd aan industrieën voor wie Rusland een belangrijke afzetmarkt is, of aan de 2.2 miljoen mensen die er hun job door kwijtraken.
Opvallend is dat Duitsland de zwaarste klappen krijgt. Dat is natuurlijk niet onlogisch: 30% van alle EU-export naar Rusland is afkomstig uit Duitsland. Voor de Duitsers betekent dat een verlies van 23.38 miljard euro op lange termijn. Italië volgt op de tweede plaats, met 10.93 miljard. Frankrijk strandt op de derde plaats, met 7.92 miljard.
In verhouding tot de grootte van de economie krijgen de Baltische staten, Cyprus en Tsjechië de zwaarste klappen. Voor een kleine markteconomie als Estland en Litouwen weegt een banenverlies van tussen de 100 en 190.000 jobs immers loodzwaar op hun ontwikkeling.
Het is nog maar de vraag of deze landen bereid zijn om zulke economische klappen te incasseren om de sancties staande te houden. In Oost-Europa allicht wel: de anti-Russische haat zit er zo sterk politiek en sociaal ingebakken dat men graag de eigen economische toekomst in de schaal wil werpen.
Of de landen in West-Europa dat risico willen nemen is een andere zaak. Het zal er dus in de toekomst op aankomen om de Europese landen in het gareel te houden, en op die manier een politieke breuk tussen Oost en West te vermijden.
Als Griekenland de bom onder de EU niet doet barsten, dan doen de Russische sancties dat op termijn wel. Bedankt, Verhofstadt.
Bron: WIFO

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.