Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2754 dagen geleden
Voor zover nog niet duidelijk genoeg was dat de verstrengeling tussen politiek en bankindustrie volstrekt ongezond is geworden. Wat dacht u van deze ?
Citi Group hoofdkantoor verhuist naar Capitol Hill. Ze gaat 10000 vierkante meter kantoorruimte huren op dezelfde verdiepingen als het huis van afgevaardigden en versloeg in de biedingen Goldman Sachs en JPMorgan. Belangrijkste argumenten voor de opzienbarende verhuizing liggen in kostenbesparingen en communicatie efficiëntie.
http://www.newyorker.com/humor/borowitz-report/citigroup-move-headquarters-u-s-capitol-building
Nu is dit uiteraard een grapje, maar wel een grapje dat inmiddels door veel gerenommeerde blogs als serieus nieuws wordt overgenomen. Typisch voorbeeld van een geslaagde grap.
Soms werkt satire veel beter dan de werkelijkheid om een meer dan ongemakkelijke waarheid bloot te leggen. Het had namelijk zomaar waar kunnen zijn …
 
Het bankwezen is de hoeksteen van het kapitalisme. We kunnen niet zonder. Toch zie je door de geschiedenis heen telkens weer dezelfde dynamiek terugkomen. Men kan het niet en nooit laten om te handelen met het geld van iemand anders.

(Amsterdamse wisselbank)
Altijd worden daarbij de grenzen van de wet opgerekt of overtreden. De wet is er voor iedereen, maar toch zeker niet altijd voor bankiers. Van de club uit New York die de crisis vanaf 2007 veroorzaakt heeft met financiële massavernietigingswapens zit er nog niet één vast.
Banken zijn geen handelaars. Ze doen wel stoer, en dik, en hebben het hoogste woord, maar ze zijn er uiteindelijk gewoon te zuinig voor. Bij serieus handelen, hoort ook serieuze analyse en serieus je huiswerk maken, Dat kost tijd en geld. En gaat ten koste van de bonus. Waarom zou je dat doen als de benodigde stemmen simpelweg te koop blijken ?
Het is niet voor niks dat de onderzoeken naar bankmanipulatie nooit ver komen. Politici weten namelijk exact waar de sporen dan uiteindelijk naar leiden. Hun eigen achtertuin.
Glass Steagall moet onmiddellijk worden heringevoerd. Banken mogen niet handelen. Punt. We hebben banken namelijk nodig. Een gezond functionerende kredietverlening zorgt voor banen en bouwt mee aan een duurzame economie. We kunnen het ons niet veroorloven dat ze zichzelf telkens weer opblazen.
Het moet afgelopen zijn met hippe yuppie bankjongetjes.
Het is weer tijd voor de ouderwets conservatieve bankier !
 
Bron:
http://armstrongeconomics.com/693-2/2012-2/banking-manipulations-a-systemic-problem/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Glass-Steagall_Act
http://en.wikipedia.org/wiki/Dodd%E2%80%93Frank_Wall_Street_Reform_and_Consumer_Protection_Act
http://nl.wikipedia.org/wiki/Amsterdamsche_Wisselbank

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.