Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 336 dagen geleden
Sommige beleggers in edelmetalen nemen genoegen met derivaten die dikwijls maar weinig met het onderliggend metaal te maken hebben. De palladiummarkt toonde vorige week aan dat dit geen slim idee is. Enkel fysiek edelmetaal kan beschermen tegen financiële calamiteiten.
Een van de theorieën die verklaren waarom edelmetalen de laatste jaren minder gestegen zijn dan verwacht is dat elke goud-, zilver-, palladium- of platinabaar verschillende keren verkocht wordt.
Zo wordt een artificieel groot aanbod gecreëerd. Maar dat gemanipuleer kan niet eeuwig doorgaan.
Dat werd vorige week pijnlijk duidelijk in de palladiummarkt. Palladium is de kleinste van de edelmetalen. Per jaar wordt er 8,5 miljoen troy ounce palladium verhandeld.
Die beperkte liquiditeit en het feit dat palladium in industriële toepassingen wordt gebruikt zorgt dat tekorten sneller duidelijk worden.
Als je een katalysator wil maken voor de auto-industrie dan heb je echt palladium nodig, een papieren contract is hier geen alternatief!
De globale palladiumvoorraad is gedaald van 3,5 miljoen ons in 204 tot 1,5 miljoen nu. Dat begint nu stevige druk te zetten op het systeem.
Wie fysiek palladium heeft durft dat steeds minder vaak uit te lenen omdat men vreest het niet meer terug te krijgen.
De interest die betaald wordt op geleend palladium is daardoor vorige week geëxplodeerd: van 3,5 tot 16 procent!
Sommige spelers zijn dus wanhopig op zoek naar fysiek palladium!
Palladium lenen kan tijdelijk problemen oplossen, maar op termijn is het geen duurzame oplossing. Het palladium moet teruggegeven worden en als je het gebruikt hebt om bijvoorbeeld een katalysator of laptop te maken dan moet je het aan de marktprijs terugkopen.
Op die manier kan de prijs van het kleine broertje van goud wel eens serieus stijgen.
Beleggers in andere edelmetalen zien dit als een positieve ontwikkeling. De problemen in de palladiummarkt vestigen de aandacht op een genegeerd probleem: de manipulatie door grote financiële spelers.
Als de illusie doorprikt wordt dat een palladiumcontract hetzelfde is als fysiek palladium, dan kan de prijs eindelijk terug bepaald worden door vraag en aanbod.
En dat is ook positief voor de andere edelmetalen!
De dag dat dit gebeurt zet je je beter schrap, want het belooft grote koersschommelingen op te leveren voor goud, zilver, platina en palladium!
Bron: Safehaven
Foto: Money Metals

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.