Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1258 dagen geleden
Sparen, sparen en nog eens sparen… iets waar wij Belgen ontzettend goed in zijn, zelfs ondanks de lage rentes die je krijgt op de spaarboekjes. De huidige teller staat ongeveer op 260 miljard euro spaargeld, we mogen dus van onszelf zeggen dat we behoorlijk ons best doen. Maar al dat spaargeld is helaas veel van zijn waarde aan het verliezen door een combinatie van blijvende lage rentes en een inflatiecijfer dat sinds juni terug aan het stijgen is.
Waar is de tijd dat je nog aardig wat rendement kon halen gewoon door je geld op een spaarrekening te zetten. Tien tot vijftien jaar geleden lag de rente op spaarboekjes ongeveer tussen de twee en de drie procent, geen wonder dat de gewone burger massaal zijn geld opzij zette.

Dat plaatje ziet er nu dus helemaal anders uit door het soepele monetaire beleid van de Europese Centrale Bank, daardoor brachten de banken de rentes naar het absolute wettelijke minimum percentage van 0,11 procent.
De rente staat nu al lange tijd op een laag pitje maar dat heeft geen invloed op het spaargedrag van de Belgen. Je zou nochtans denken dat spaarders geprikkeld worden om hun geld elders aan het werk te zetten.
Hoog inflatiecijfer
Zoals je op onderstaande afbeelding kan zien, is de Belgische inflatie behoorlijk hoog opgelopen. Begin dit jaar noteerde het inflatiecijfer zelfs aan drie procent om vervolgend terug te dalen naar twee procent.

De combinatie van de 0,11 procent rente en de gemiddeld 2,1 procent inflatie zorgt ervoor dat spaarders hun koopkracht fors daalt met ongeveer 5 miljard euro op dat grote bedrag van 260 miljard euro.
Er zit ook niet direct verbetering aan te komen. Zelfs als de Europese Centrale Bank beslist om de rentes op te krikken, dan zullen de banken hun tijd nemen om dit over te brengen op hun spaarproducten. Jan Smets, gouverneur van de Nationale Bank, zegt dat een verhoging van de rentes op spaarrekening weinig waarschijnlijk is in de nabije toekomst.
Het rendement is op de beurzen te vinden maar Belgische spaarders blijven wantrouwig en houden vast aan de zekerheid die ze hebben op de spaarboekjes, daar kunnen ze immers niets verliezen maar natuurlijk ook niet winnen. En als er risico wordt genomen, dan zijn het hooguit fondsen met een lage risicoklasse.
De enige ‘positieve’ noot in het verhaal is dat het Federaal Planbureau voorspelt dat de Belgische inflatie volgend jaar zal terugvallen naar 1,4 procent, hierdoor zal de koopkracht minder hard dalen dan dit jaar.
Bronnen: De Tijd, Sceptr
Foto: Wikimedia
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.