Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2116 dagen geleden
Kiev verliest langzaam de greep op Oost-Oekraïne, niet door aanhoudende gevechten maar door de sterke economische invloed van buurland Rusland. Waar de grivna officieel nog steeds de gebruikte munteenheid in Oekraïne is blijkt deze volledig verdrongen te zijn  door de Russische roebel.
Hoewel het staakt-het-vuren redelijk stand lijkt te houden veroorzaakt Moskou een slapende revolutie met de invoering van de eigen munt. In steden zoals Donetsk is de enige gebruikte munteenheid de roebel. Langzaam lijkt het gebied dan ook te verdwijnen uit de reeds beperkte Europese invloedssfeer.
Tickets voor bussen en trams worden gekocht met een omzetting naar roebel, medewerkers in tankstations worden betaald in roebels, etc. De rebellen verkrijgen op grote schaal fondsen uit Rusland en handelen dan ook slechts in deze munt. Door de algemene aanvaarding en grote toevloed aan Rusissch kapitaal wordt de plaatselijke grivna dan ook langzaamaan weggedrongen.
De officiële vertegenwoordiger van de separatisten laat weten dat er  geen plannen bestaan omtrent het invoeren van de roebel als munt. Echter het verleden leert dat Rusland deze strategie eerder toepaste in voormalige Sovjet-republieken vooraleer deze regio’s overgenomen werden door Rusland.
Zelfs zonder aanhechting aan Rusland wijst dit toenemend gebruik van de roebel erop dat Rusland dit gebied in facto controleert aldus Cliff Kupchan, voorzitter van de Eurasia Group. Zelfs met een wapenstilstand is het quasi onmogelijk om dit terug te draaien. Enerzijds ligt de grivna qua waardering diep in de financiële ravijn, anderzijds is er een ongenoegen van de plaatselijke bevolking om nog iets met gezag in Kiev te maken te hebben.
Andere regio’s die deze conversie eerder zagen gebeuren zijn de twee Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië, net als de Krim. Andere regio’s zoals Transistrië gebruikt een aangepaste versie van de roebel.
Zelfs met een sterke verzwakking van de roebel het afgelopen jaar (circa 46 procent ten opzichte van de USD) blijft de steun aanwezig. De afgelopen maanden is er daarbovenop een kentering merkbaar tussen de roebel en de USD waardoor deze steun enkel nog zal toenemen.
Ironisch gezien is een andere veel gebruikte munt in het door rebellen bezette gebied de Amerikaanse dollar doordat deze de enige munt is die als betrouwbaar aanzien wordt als onderpand of spaargeld. Waar er nog volop getracht wordt om de Russische invloedssfeer tegen te houden blijkt des te meer hoe de Europese pogingen falen. Zowel militair als economisch is het een ontbrekende factor in het Oost-Oekraïne. Binnen enkele jaren zal dan ook blijken dat ook dit gebied verder is opgenomen in Rusland.
Om landen als Estland, Letland en Litouwen omver te werpen is echter een ander paar mouwen aangezien deze onder een veel grotere Europese invloedssfeer vertoeven. Landen als Roemenië en Bulgarije daarentegen worden vaak over het hoofd gezien. Grenzend aan de Zwarte Zee en rechtstreeks grenzend aan de Russische invloedssfeer zijn mits voldoende kapitaalinzet makkelijk in te palmen. De armoede is er alom tegenwoordig en net daar kan Rusland volop gebruik van maken.
Hetgeen echter wel roet in het eten kan werpen is de algemene financiële toestand van Rusland. Indien de olieprijs lange tijd laag zou blijven zal dit de kapitaalstroom doen opdrogen. Bij een terugkeer naar de vroegere niveaus daarentegen zal dit een mee te rekenen risico worden in het buitenlands beleid van de VS en Europa.
Welke rol China in dit hele verhaal zal opnemen is een nog groter raadsel, steunt het Rusland in deze politiek of eerder het Westen. Of doet dit verder met een verder expansie het van het eigen imperium, gesteund door vazalstaten als Rusland voor de aanvoer van grondstoffen.
Bronnen:
http://welt.de
http://xe.com
http://www.bloomberg.com
http://www.wikipedia.org

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.