Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2166 dagen geleden
De maatregelen van de ECB hebben de euro zwaar getroffen. Terwijl je in de lente van 2014 voor één euro nog bijna $1,40 neerlegde, betaal je er vandaag niet eens $1,10 meer voor.
Dit heeft gevolgen voor zowel de Amerikaanse als de Europese toerist. Voor die eerste is een reis naar Europa werkelijk spotgoedkoop geworden. Voor de laatste werd een roadtrip aan de West Coast een pak duurder.
Om een idee te hebben van wat de sterke dollar voor een Amerikaanse toerist betekent. Voor een ‘Eurail Global Pass’ geldig voor 21 dagen, betaalt die momenteel $806. Een jaar geleden was dit nog $1029. Net voor de Financiële Crisis – toen de euro aan recordwaarden noteerde – zou diezelfde toerist er $1171 voor betaald hebben.
We kunnen zo natuurlijk nog even doorgaan. Voor een Parijse koffie van 3 euro moest je vorig jaar $4,17 neerleggen. Voor diezelfde koffie betaal je vandaag nog slechts $3,24.
Reizen in Europa is voor de Amerikaan, vergeleken met een jaar eerder, dus spotgoedkoop geworden. Sterker nog. Het belooft alleen nog maar goedkoper te worden.
Met analisten die weldra een pariteit tussen de euro en de dollar voorspellen en banken als Goldman Sachs die tegen eind 2016 één euro tegen $0,80 zien verhandelen, lijkt het Europese toerisme gouden jaren tegemoet te gaan.
Hotels die hier niet meteen veel van merken, hoeven niet te wanhopen. Veel Amerikanen twijfelen immers of ze hun reis nu al zouden boeken, of nog even zouden wachten tot de dollar nog verder gestegen is.
Hoe dan ook lijkt het onafwendbaar dat de Amerikanen andere oorden zullen opzoeken. Volgens het ‘Nationals Travel and Tourism Office’, nam het internationaal luchtverkeer ondernomen door inwoners van de VS in januari op jaarbasis met 7,2% toe.
Toch mogen we er niet vanuit gaan dat al deze Amerikanen enkel Europese bestemmingen zullen boeken, en andere bestemmingen links zullen laten liggen.
Ook in landen als Canada, Japan en Zuid-Afrika verloor de plaatselijke munt enorm aan waarde. Ook zij zullen hun graantje meepikken.
Gelukkig blijft Europa voor veel Amerikanen een erg aantrekkelijke bestemming, en zal de sterke dollar zich zeker laten voelen.
Laat ons hopen dat de zwakke euro naast de Amerikaanse toerist, ook de Japanse, Chinese en zelfs de Europese toerist overtuigt in Europa te reizen.
Internationale toeristen spenderen  in de VS jaarlijks $200 miljard dollar aan reis-, hotel-, horeca- en winkelkosten. Een deel hiervan naar Europa lokken zou een aardige meevaller zijn.
Als dat lukt, gaat het Europese toerisme mooie tijden tegemoet.
Bronnen:
Reuters: What the Superdollar means for summer travel
Reuters: Strong dollar could scare tourists away from U.S.
New York Magazine

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.