Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2218 dagen geleden
 
Het hele kommer en kwel verhaal rond de Griekse tragedie en andere thrillers uit Zuid-Europa – denk maar aan het horror verhaal uit vakantie-eiland Cyprus – zou ons kunnen doen vergeten dat een vlag vaak meerdere ladingen dekt. Daar werd al aan herinnerd in dit artikel.
Panikerende leiders die heen en weer lijken te lopen en vergaderen over de toekomst van Europa. Je zou bijna denken dat deze crisistijd een medaille is zonder keerzijdes.
Bovenop de zuiderse problematieken komt dan nog een slechte economie voor vele eurolanden, waardoor de Europese Centrale Bank continu zeer pijnlijke en onpopulaire beslissingen moet maken.
Neem nu een zeer beperkte of zelfs negatieve rente.
Je geld is niets meer waard, reden om het uit te geven dus. Dat is het gepercipieerde voordeel, ons allen reed gekend. Allen kijken we naar onze buurman, in de hoop dat die wat meer spendeert zodat onze economieën weer wat aanzwengelen.
Dat is echter niet het enige waarop de overheden en multinationals echt hopen.
Stel je voor dat je als bedrijf – of nog beter – als overheid, quasi gratis kan lenen voor een investering. Stel je voor dat een investering op lang termijn amper nog iets kost. Dat terwijl je zeker weet dat die investering zichzelf al zal terugbetalen. Te mooi om waar te zijn, toch?
Neen. Wie denkt dat de centrale banken onafhankelijk zijn van overheden, leeft in een illusie. Het zijn de overheden die dit massaal mogelijk maakten! Je zou voor minder natuurlijk!
Daarmee hielpen ze grote firma’s die gegarandeerd de crisis zouden overleven en geen nood hadden aan zulke cadeautjes, maar niet in het minst zichzelf!
Voor overheden die overal ter wereld met gigantische schuldenbergen zaten door een iets te kwistig verleden, is de lage rente bovendien een droom. Schuldenbergen groeien heel wat minder snel aan.
Bovendien is het een instrument waar zij zelf de macht over hebben. Hoe leuk kan het leven zijn?
Zonder gêne durft men zelfs een negatieve staatsobligatie uit te schrijven. Ook een manier om je begroting in evenwicht te houden…
Toch happen er mensen toe.
Mensen?
Excuses, meestal organisaties of bedrijven. Het blijft namelijk interessant om een stukje overheidsschuld in handen te hebben. Het is de spreekwoordelijke stok achter de deur. Macht en politiek gewicht zijn verhandelbaar. En nu de overheid in geldnood verkeerd, was ze nog nooit zo gewillig om uit je hand te komen eten. De vele PPS constructies vormen de stille getuigen hiervan.
Wij vormen een kudde tamme schapen. Vreedzaam verdergrazend. Tot we weer eens geschoren worden.
Gelukkig is er nog Draghi die de kerk wat in het midden probeert te houden door de overheden op hun plichten te wijzen.
Bron:
De Tijd

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.