Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2058 dagen geleden
Wie zijn hoofd koel kan houden tijdens dalende koersen, begrijpt dat aandelen kopen op de dips een lucratieve zaak kan zijn. Momenteel zijn de aandelenmarkten fors gedaald naar aanleiding van de Griekse zorgen.
Ideale koopmomenten bestaan niet, maar we kunnen er wel over discussiëren. Moeten we nu stilaan op zoek gaan naar koopjes of wachten we beter tot er meer duidelijkheid is?
Lucas Daalder, CIO Investment Solutions bij Robeco, geeft zijn mening en laat ons weten waar we ons op korte en lange termijn aan kunnen verwachten.
Hij stelt dat een ‘Grexit’ slechts een beperkte impact zal hebben op de Europese- en wereldeconomie. Door de verhoogde kans op een vertrek van Griekenland uit de eurozone zal de volatiliteit nog wel een tijdje aanhouden.
“In het geval we afstevenen op een ‘Grexit’ (70% kans) is het duidelijk dat dit op korte termijn een negatieve impact heeft op Europese aandelen die dan naar schatting zo’n 15 procent zullen dalen. De impact op wereldwijde aandelen is gelimiteerd en schatten we in op 5 procent”, schrijft hij in een outlook voor juli.
Dat de markten zo ‘hevig’ reageren tijdens deze periode is volkomen normaal. Dit soort van marktreacties kunnen beschouwd worden als ideale koopkansen vermits de outlook op lange termijn voor zowel de Europese als wereldeconomie positief is.
“Toch nemen we voor aandelen een neutrale houding aan, die niet enkel gelinkt is aan Griekenland. Er zal waarschijnlijk nog meer volatiliteit komen in de handel” , aldus Daalder.
Hij is van mening dat aandelen nog niet goedkoop genoeg zijn en dat er hierdoor meer prijsgevoeligheid is voor negatieve (winst)-verrassingen.
Verder benadrukt hij ook dat de obligatierentes laag zijn, maar in vergelijking met het gemiddelde dividendrendement van aandelen, staan deze rentes toch nog aantrekkelijk ‘hoog’.
Zo heb je bijvoorbeeld de V.S. staatsobligaties met 2,4 procent rendement terwijl het gemiddelde V.S. dividendrendement van aandelen op 2,1 procent ligt.
“Deze verschillen zijn te klein om een enorme stroom vanuit aandelen naar obligaties te veroorzaken, maar het tast wel het ‘there is no alternative for stocks’-verhaal aan”, vervolgde Daalder.
Waar we ook rekening mee moeten houden volgens hem, is de renteverhoging die waarschijnlijk eind dit jaar of begin 2016 doorgevoerd zal worden door de Federal Reserve. Dit kan ook voor de nodige koerssprongen zorgen vermits het al 9 jaar geleden is dat het monetaire beleid wordt opgeschroefd.
Bronnen: Beursduivel
Foto: LendingMemo / Foter / CC BY

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.