Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1903 dagen geleden
Terwijl de olieprijzen dieper en dieper zakken komt er door een wetswijziging in de Verenigde Staten nog meer slecht nieuws voor de oliemarkten. Het wordt namelijk toegelaten om de Amerikaanse olie over de gehele wereld te exporteren. Enkel jammer dat er een groot overaanbod is op het moment welke de eerste jaren niet direct zal verdwijnen.
De overeenkomst handelt over het opheffen van een wet uit 1970 waardoor er een verbod was ingesteld op het verschepen van olie overzee. Door het opheffen van deze wet dreigt er echter een vloedgolf aan goedkope olie bij te komen in een reeds verzadigde markt met concurrenten uit de Perzische Golf, Rusland en Afrika.
De olieprijzen zullen ondanks een daling van bijna 67% het laatste anderhalf jaar nog verder dalen door deze beslissing. Op langere termijn lijkt de Amerikaanse schalie-industrie mogelijks toch een langer leven te verkrijgen welke nu eerder een financieel moeras lijkt te worden. Dit ondanks de enorme hoeveelheid aan geproduceerde olie via de schalietechnologie. In onderstaande grafiek is het duidelijk dat niettegenstaande de olieprijzen historisch laag staan de Amerikaanse productie hier amper rekening mee houdt op dit moment.

De grote winnaar in dit verhaal zijn op het eerste zicht de olieproducenten uit de Verenigde Staten welke een enorme markt zien opengaan. Het gevaar bestaat er echter in dat deze bijkomende export de markt zodanig zal verzadigen dat deze volledig zal instorten.  Door het uitbouwen van de schalie-industrie is de Verenigde Staten verandert van een olie-importeur naar werelds derde grootste olie-producent (na Rusland en Saoedi-Arabië). Met het opheffen van deze beperking zal hierbij snel een omschakeling komen naar een wereldwijde exporteur.
Buiten het verschepen van olie naar Canada bleef de opgepompte olie tot nu toe binnen de Verenigde Staten waar de stocks momenteel overvol zitten. Hierdoor is de prijs voor een vat West Texas Intermediate oil de afgelopen maanden gedaald tot slechts 27 USD, lager dan de marktprijs elders.
Momenteel worden er wereldwijd dan ook tientallen projecten geannuleerd, weinig renderende olievelden gesloten en dure projecten tijdelijk ingeperkt. Pijnlijk (menselijk) detail hierbij zijn echter de massale ontslagen door het aanhouden van deze slechte financiële situatie.
Wat in Europa minder aan de orde is, zijn de bijhorende faillissementen welke in de Verenigde Staten schering en inslag zijn. De schalie-industrie heeft namelijk tientallen tot honderden miljarden dollars aan investeringen gedaan de afgelopen jaren waardoor de sector in een minimale tijd uitgegroeid is tot een industrietak met tienduizenden jobs. Door de sterk gedaalde olieprijzen slagen vele bedrijven er echter niet meer in om de aangegane schulden terug te betalen.
Indien deze gehele situatie nog enkele jaren zou aanhouden (en daar lijkt het alvast sterk op) is het slecht een kwestie van tijd vooraleer de gehele industrie failliet gaat. In het Midden-Oosten wordt de olie veel goedkoper opgepompt waardoor deze landen met veel lagere marges nog winst kunnen maken. Het probleem daar is de te hoge levensstandaard waardoor ook deze landen hun faillissement snel zien naderen.
Conclusie van de zaak is dat de gehele olie-industrie doodziek is en de toekomst reeds uitgeschreven is  met hopen aankomende faillissementen. En toch mag Europa blij zijn dat dit gebeurd, aangezien de goedkope olie een enorme economische boost geeft welke helaas nog (steeds) niet genoeg is om de Europese economie terug op rails te krijgen.
Bronnen:
http://www.bloomberg.com

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.