Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1879 dagen geleden
Eind 2015 vervoegde Saoedi-Arabië zich bij “de coalitie tegen terreur”. Voor onwetende westerlingen reden tot vreugde en ultieme bewijs dat Saoedi-Arabië een gematigd moslimland is dat in westerse pas loopt.
Wie geen wereldvreemde schoolmeester uit het Antwerpse is, en dus weet hoe de wereld in elkaar zit, fronste even de wenkbrauwen. Wie de ware intenties van de Saoedi’s doorgrondt, lijkt nu gelijk te krijgen.
De Saoedi’s hebben namelijk hun eerste daad van anti-terreur gesteld: 47 “vermeende” terroristen, waaronder de vooraanstaande sjiitische geestelijke Nimr Basr al-Nimr, werden vorige week in Riyad geëxecuteerd.
Zoals verwacht reageerden Iran en Irak woedend. Iran laat weten dat Saoedi-Arabië “een hoge prijs zal betalen voor de dood van Nimr.”
“Een goddelijke wraak zal op de Saoedische politici neerdalen,” aldus ayatollah Khamenei, geestelijke leider van Iran.
Ook het door sjiieten gedomineerde Irak laat weinig aan de verbeelding over. Ex-premier Nouri al-Maliki zegt dat deze executies het einde van het regime in Riyad zullen betekenen.
Ook Hezbollah reageerde woest en bereidt “acties voor”.
Kortom, het zit er bovenhands op. De Saoedische ambassade in Teheran ging in de vlammen op, wellicht onder stilzwijgende instemming van de Europese publieke opinie, Riyad riep haar ambassadeur op het matje, etc. etc. etc.
We ain’t seen nothing yet. Het lijkt er steeds meer op dat IS nog maar het aperitiefje was van wat het Midden-Oosten te wachten staat. Dat reguliere staten het wellicht weldra tegen mekaar gaan opnemen betekent mogelijk een totale regionale die-off. Dan is nog maar de vraag in hoeverre het Westen zich afzijdig kan en moet houden.
Het NAVO-lidmaatschap van Turkije is een doorn in het oog van de Europese en Atlantische politiek. Als Turkije zou worden meegesleurd in een regionale oorlog, is Europa verplicht om de Turken te steunen. Dat zou sowieso een politieke bom onder de NAVO leggen. Erdogan is waanzinnig onpopulair in Europa en steunt vooral op de politieke elites en de miljoenen Turken in Europa. Twee groepen die niet bepaald op handen worden gedragen in het Europa van 2016.
De Amerikanen zullen in dat geval wellicht mobiliseren om de belangen van Israël te vrijwaren, en de Russen zullen hun steun voor Assad alleen maar intensifiëren. In de wandelgangen wordt al gefluisterd over een strategische alliantie tussen Russen en Amerikanen om Assad te dogen in geval van een totale ontsporing van het conflict.
Afgezien van het onmetelijke menselijke leed dat zo’n conflict met zich zal meebrengen, en de grote kans op een open wereldoorlog tussen de islam en de rest van de wereld, zal zo’n conflict leiden tot mutual destruction van de grote mogendheden in het Midden-Oosten, die de wereld nu al zo’n halve eeuw gegijzeld houden. Een vernietiging van het Midden-Oosten, Saoedi-Arabië op kop, zal ook de doodsteek zijn voor het wereldwijde gecoördineerde jihadisme.
Een mogelijk nadeel is wel dat de olieprijs mogelijk terug kan pieken, wat economische groei enkel zal hypothekeren en de greep van de petrodollar op de wereldeconomie enkel zal verstevigen.
Maar dat is klein bier tegenover de baten: een keiharde klap voor het islamisme, en de mutual destruction van de schurkenstaten in het Midden-Oosten. Stel je een wereld voor zonder Saoedi-Arabië en zonder Iran. Dan kunnen de Westerse mogendheden complexloos opnieuw beginnen met de verdeling van de regio onder elkaar, zonder rekening te moeten houden met de evolutionaire anomalieën die die gebieden bevolken.
Stel je voor dat we een vrijgeleide hebben om de macht van Turkije te breken, en het land opnieuw kunnen verdelen onder Grieken, Armeniërs en Koerden. Ook al zal een seculiere Koerdische staat op termijn ook de wapens opnemen tegen het Westen, zij zullen nooit zo gevaarlijk worden en zo’n politiek-economische leverage genereren als de Saoedi’s.
Stel je voor dat zo’n conflict vrede kan scheppen tussen twee objectieve bondgenoten: de VS en Rusland. De moslims als de nazi’s van ons tijdsgewricht.
Kortom: de religie van de wrede zal onvermijdelijk tot de totale zelfvernietiging ervan leiden. Het zal erg bloedig en pijnlijk worden, maar daar moeten we nu eenmaal door. We mogen deze unieke kans niet aan ons voorbij laten gaan.
Bron: De Standaard, De Morgen, Algemeen Dagblad

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.