Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1926 dagen geleden
De EU is druk in de weer met vrijhandelsakkoorden. Na de VS worden nu onderhandelingen geopend met Australië. Maar ook in Azië is Europa actief op zoek naar nieuwe markten en handelspartners.
Zo wordt regionaal kneusje Vietnam nu onder de loep genomen.
De Vietnamese regering zit bij monde van de president in de laatste rechte lijn naar een vrijhandelsakkoord met de Europese Unie. Hij hoopt tegen het einde van het jaar te landen.
Dat zou kaderen binnen één grote opening naar de internationale markten toe. Vietnam voert namelijk tegelijkertijd onderhandelingen met Zuid-Korea en de Euraziatische Economische Unie.
Kortom: Vietnam opent haar economie nu definitief naar de buitenwereld. Dat vrijhandelsakkoord zou een mooie bekroning zijn van de carrière van huidig president Truong Tan San, die sinds 2000 voorzichtig de deur voor buitenlandse investeerders op een kier zette.
Onder de regering van premier Nguyen Tan Dung is die opening, de zogenaamde Doi Moi doctrine, alleen maar vlotter verlopen.
Sterker nog, in 2012 gaf de premier toe dat de centrale planning gefaald heeft, en stelde een resem hervormingen voor die op Chinese leest geschoeid zijn.
Het vrijhandelsakkoord zal een belangrijke impuls geven aan fundamentele veranderingen die nog moeten worden doorgevoerd. Handels- en arbeidsvrijheid voor de arbeiders van de volksrepubliek moeten nog grotendeels worden gerealiseerd.
Het vrijhandelsakkoord zal wellicht ook kunnen leiden tot een uitzuivering van een aantal fundamentele problemen met bijvoorbeeld milieu of voedselveiligheid.
Vietnam scoort wel aanzienlijk lager in economische vrijheid dan het gemiddelde in Zuid-Oost-Aziatische regio. Dit vrijhandelsakkoord moet die kloof nu dichten.
Zware politiek-ideologische drempels, zoals het verlagen van accijnzen en importrestricties, zijn eindelijk door het politbureau geraakt.
Daarmee ziet de toekomst van het land er rooskleuriger dan ooit uit. De enige echt grote uitdaging voor buitenlandse investeerders is en blijft de grootschalige corruptie en het gebrek aan transparantie.
Buitenlandse investeerders kunnen voorlopig enkel welslagen als ze de juiste mensen kennen.
Bovendien speelt de overheid nog een belangrijke rol in het gros van de economische activiteit. In de meeste bedrijven zijn ze meerderheidsaandeelhouder, in essentiële, strategische industrieën zelfs volledige eigenaar.
Dat is op zich geen probleem voor een vrijhandelsakkoord, maar in het kader van wijdverspreide corruptie mogelijk wel een obstakel in een ontwikkeling van de lokale economie, en een hypotheek op de vetrouwensrelatie met buitenlandse investeerders.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.