Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2074 dagen geleden
Something is rotten in the State of Europe. En laten we het nu eens niet over Griekenland hebben. Neen, laat het ons hebben over het paradepaardje van Pierre Moscovici, de EU-commissaris voor economische zaken: “de zwarte lijst van belastingparadijzen”.
Het eerste wat opvalt is dat de EU in fiscale zaken lijkt te breken met ellenlange rechtspositivistische definities van wat een belastingparadijs precies is, gevolgd door een resem uitzonderingen. Maar of het criterium er eenvoudiger op geworden is?
De lijst van 30 “non-cooperatieve jurisdicties” is niet samengesteld uit landen die geen gegevens uitwisselen met de 28 EU-lidstaten. Neen, dat zou te makkelijk zijn.
Een land wordt als “belastingparadijs aangemerkt” als minstens 10 van de 28 lidstaten de fiscale wetgeving van dat land “niet leuk vinden”. Inderdaad. Als je als wetgever vindt dat een land “te lage” belastingen heft, en je vindt genoeg vrienden in Brussel die dezelfde mening zijn toegedaan, kan je een land op de lijst krijgen. Motivatie is geen vereiste. Criteria mogen nationaal bepaald worden (of helemaal niet).
Voor de duidelijkheid: Zwitserland en Luxemburg staan niet in de lijst, de Amerikaanse Maagdeneilanden wel. Waarom CH en LUX niet? Zij staan toch de boek als veilige havens voor vermogens? Wel, om diplomatieke redenen worden geen Europese landen in overweging genomen. Andorra en Monaco uitgezonderd.
Waarom de Maagdeneilanden wel? Geen idee. Er worden geen redenen gegeven. 10 EU-lidstaten vinden het fiscaal systeem van de eilandengroep niet leuk.
Maar het wordt nog gekker! Zo staat het Polynesische eilandje Niue in de lijst. Wie? Inderdaad. Een eilandje met 1400 inwoners waar men zich voornamelijk bezighoudt met aan zelfvoorzienende landbouw te doen. De exportbalans is klein: naar Nieuw-Zeeland worden wat passievruchten, limoenolie, honing en kokosnoten uitgevoerd.
Niue is vooral bekend van de domeinnaam .nu. Die is – for obvious reasons – populair in het Nederlandse taalgebied. De registratie van een domeinnaam onder .nu is spotgoedkoop, en één van dé redenen waarom het land op de zwarte lijst van de EU staat.
Niue staat ook bekend als het enige eiland ter wereld waar gratis wifi beschikbaar is. De lokale regering vindt zulke dienstverlening immers belangrijker dan het uitvinden van allerlei pestbelastingen. Tot grote frustratie van de Europese Unie.
En o ja, Niue staat ook bekend als het land waar Pikachu op de munten gedrukt staat.
Andere landen op de zwarte lijst zijn o.a. Botswana, Tajikistan, Sint Barthélemey (??) en Bosnië. Pittig detail: Griekenland vroeg om Saoedi-Arabië en Paraguay te erkennen als belastingparadijs.
Kortom: net wanneer je denkt dat Europa niet meer gekker kan, wordt de nachtmerrie bittere werkelijkheid. Het wordt alleen maar erger.
A propos: Wanneer volgt de zwarte lijst met landen waar de belastingen te hoog zijn?
Bron: Economic Times

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.