Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2011 dagen geleden
Het is me een heus welles-nietes verhaal aan het worden. Eerder hoorden we van verschillende leden van de Federal Reserve dat de ‘rate hike’ dit jaar zeker en vast doorgevoerd ging worden. Zelfs Fed-voorzitter Janet Yellen was ervan overtuigd dat dit ging lukken tegen eind 2015. Maar het lijkt erop dat die wind nu 180 graden aan het draaien is.
2015 is bijna om… en dus ook de tijd voor de Federal Reserve om te rente na zoveel jaren opnieuw te verhogen dit jaar. Uit vorige berichten bleek dat deze ‘rate hike’ er dit jaar zeker ging komen omwille van meevallende macro-economische cijfers.
Er werd bijna met zekerheid gesproken dat de Amerikaanse economie sterk genoeg was en het inflatiedoel bereikt ging worden. Maar opeens horen we andere meningen van de Fed-leden zelf.
Zo liet Lael Brainard (foto) het volgende weten in een speech voor de National Association for Business Economics:
Tot duidelijk is dat de problemen in China en andere groeilanden het herstel van de VS niet in gevaar brengen, moet de Fed afzien van een renteverhoging
Onvoorspelbare factoren
Externe factoren zoals de economische vertraging in de groeilanden en China hebben een aanzienlijk impact op de rest van de wereld, en dus ook op de Verenigde Staten van Amerika.
De risico’s houden in dat de dollar duurder wordt, de export in de VS daalt en de wereldeconomie nog verder zal vertragen. In dergelijk geval zou een renteverhoging alles behalve goed getimed zijn.
Hoewel de vooruitzichten goed lijken, moeten we de huidige groei niet als een vaststaand gegeven beschouwen. De risico’s voor het Amerikaanse herstel zijn significant. Het zou zeer onverstandig zijn om stimuleringsmaatregelen te vroeg af te bouwen
Hieruit kunnen we concluderen dat alleszins één lid van de Federal Reserve tegen een ‘te vroege’ renteverhoging is. Ze benadrukt ook het feit dat de inflatie en de loongroei nog altijd aan de zwakke kant zijn.
Beter laat dan te vroeg
Ook Brainard haar collega, Daniel Tarullo, ziet een snelle ‘rate hike’ dit jaar niet zitten. Het inflatiecijfer wordt gedrukt door de huidige lage energieprijzen en de dure dollar. Het inflatiedoel van 2 procent kan op deze manier moeilijk bereikt worden.
Hij waarschuwt andere Fed-leden dat een te vroege verhoging wellicht meer schade zal berokkenen dat een renteverhoging waarover lang en goed is nagedacht.
Bronnen: UK Business Insider, Bloomberg
Foto:  Fortune Live Media / Foter / CC BY-NC-ND

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.