Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2084 dagen geleden
In een verrassende reportage analyseert Mark Barton van Bloomberg de bewegingen van de twee voornaamste olie-indexes, Brent en WTI. En, wat blijkt?
Bartons grafiek wijst op een heropleving van de oliemarkt:”Op 13 januari staat de koers op het laagste peil sinds zes jaar. Nu noteert het 24% hoger op 57 USD – en, zoals we weten, is een stijging van 20% de definitie van een bull market.”
Hoera! Ontkurk de champagne! Want, dat is goed nieuws, toch?
Wel, ja en nee. Het is maar hoe je het bekijkt.
Nee, omdat, zoals Barton juist opmerkt, staan de olieprijzen nog onder serieuze druk. Vergeleken met het niveau van juni vorig jaar bedraagt de korting nog steeds 50%.
Bovendien duidt Mark Barton op een anomalie en zegt in essentie dat je je niet mag baseren op één sterk signaal:”Is dit de bodem? Nee. De prijsstijging is maar tijdelijk. Want, kleinere uitgaven gaan het overaanbod niet opeens [volledig] kunnen elimineren. (…) Olie zou wel eens kunnen vallen naar 30 USD per vat.”
En, die mening deelt ook The Wall Street Journal (WSJ). De activiteitsgraad van de Amerikaanse industrie is plots gedaald – minder actieve bronnen, zeg maar – waardoor ook het aanbod is verminderd. En, dat is de verklaring voor het zogenaamde herstel van de oliemarkt. Reken daarbij de stakingen in de Verenigde Staten (VS) in de oliesector en je krijgt een beweging die beleggingsvriendelijk lijkt te zijn.
Toch hoef je niet meteen een gezonde markt te verwachten, beweert de krant:”Gereduceerde investeringen in nieuwe bronnen hebben meestal maanden tot zelfs jaren nodig om zich in een lagere output te vertalen.”
Het is alsof je eerst met je auto op topsnelheid op de autosnelweg rijdt en dan je voertuig probeert te vertragen door het in neutraal te zetten of door terug te schakelen. Zo’n manoeuvre heeft ook heel wat tijd nodig.
En, uiteindelijk mag je ook de talrijke shorters niet vergeten die nog steeds hopen op een absolute bodem. Daar werken blijkbaar niet alleen heel wat speculanten aan mee maar ook investeerders en zelfs olieproducenten die zich willen indekken:”[Ze] nemen posities in in de futuresmarkt om van een daling te profiteren en daarmee eventuele verliezen van hun fysieke operaties te compenseren.”
Ten slotte meent Nicolas Robin van Threadneedle Investments dat de bodem in de komende vier tot zes weken te zien zal zijn:”Maar, dat valt nog te bezien.”
bron: WSJ, Bloomberg

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.