Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2214 dagen geleden
In de voorbije twaalf maanden hebben we allerlei dingen zien gebeuren die we nooit voor mogelijk hebben gehouden: de Federal Reserve heeft al dan niet tijdelijk een einde gemaakt aan haar monetaire versoepelingsbeleid, Draghi heeft nog eens straffe taal gebruikt (maar er verder niets mee gedaan)… en, als we Rusland nog enkele prijsdalingen op de oliemarkt gunnen, zal het land meer dan waarschijnlijk met de witte vlag zwaaien.
Nu het einde van het jaar zo dicht is genaderd, is het misschien leuk om niet alleen achter ons te kijken maar ook een voorspelling te maken van dingen die in 2015 kunnen gebeuren. De zeven dingen die de wereldeconomie (eventueel) om zeep kunnen helpen, zijn:
1. Spaanse Revolutie. Iedereen heeft zich, al dan niet terecht, zorgen gemaakt om Europa’s zorgenkindjes, Italië en Griekenland. Maar, dat heeft er natuurlijk voor gezorgd dat Spanje in de vergeethoek terecht is gekomen. Volgens MarketWatch moeten economische en politieke waarnemers vooral uitkijken naar Podemos, een partij die het niet zo begrepen heeft op de Duitsgeleide besparingsgekte. Mochten de militanten zich verzekeren van parlementaire winst in de aankomende verkiezingen – en, daar lijkt het wel op volgens de peilingen – dan zou dat een ongeziene paniek kunnen veroorzaken op de obligatiemarkt.
2. Europese Centrale Bank. We moeten niet meteen bang zijn voor Frankfurt maar eerder voor de beslissingen die de dames en heren in het glazen gebouw gaan nemen. Dan hebben we niet over het QE-plan dat spijtig genoeg veel kans heeft om concreet uitgewerkt te worden maar over de gevolgen dáárna. Welke beslissingen kan Draghi nemen wanneer hij merkt dat QE niet werkt? “Eigenlijk is het gemakkelijker om zich op de valutamark te wagen en dollars op te kopen”, meent MarketWatch,”de Verenigde Staten gaan dat niet leuk vinden maar met een president die binnenkort op pensioen gaat, zal niemand zich daar druk over maken.”
3. Shell – BP. Een fusie tussen de twee olietitanen zou aandeelhouders en beleggers wel bij de les houden. Dat is zeker. Wanneer de prijs van ruwe olie de – speculatieve – catastrofale grens van 50 USD per vat bereikt gaan de twee bedrijven geen andere keuze hebben dan de krachten te bundelen. Daar komt nog bij dat BP zich nooit echt heeft weten te herstellen van de Deep Horizonramp.
4. Rusland. Yep, daar is ie weer! Onze Russische presidentiële held Vladimir Poetin is, ongetwijfeld, een natuurkracht waar iedereen rekening mee moet houden. Al is het niet helemaal zeker in welke mate we de geruchten serieus moeten nemen. Volgens sommigen zou hij van plan zijn om de de bufferzones, de voormalige Sovjet satellietstaten, te herstellen. Anderen beweren dan weer dat het maar een kwestie van tijd is voor de Russische bevolking en/of Poetins naaste miljardairsvriendjes zich tegen hem gaan keren. Beide opties hebben een enorm potentieel om waarheid te worden maar de kans dat op een jaar tijd een van de twee mogelijkheden zich zouden voordoen is enorm klein. Toch, je weet maar nooit…
5. Syrië. Iedere belegger weet dat geopolitieke en paramilitaire spanningen niet alleen slecht zijn voor het hart maar ook voor ieders portefeuille. Mocht president Assad onverhoopt van zijn stoel worden gewipt, meent MarketWatch dat een staakt-het-vuren tussen de talrijke facties mogelijk is. Nu ja, iedereen met het minste aan realiteitsbesef weet dat Assad in staat is om de situatie in zijn land erger te maken maar dat betekent niet noodzakelijk een automatische verbetering wanneer hij op chirurgische wijze uit zijn dictatoriale positie wordt gelicht. IS-militanten zijn immers de meest gevreesde strijders in de regio en geven helemaal niets om de leiding van een of ander land.
6. China op steroïden. Of, meer bepaald, de Chinese technologische sector op steroïden. We hebben al gezien hoeveel geld Alibaba heeft opgehaald met diens IPO. Daar is recent nog Xiaomi bijgekomen die in één enkele ronde 1 miljard USD heeft verzameld en zomaar eventjes een waardering krijgt van 45 miljard USD. Er wachten nog vele andere techondernemingen om van de hype te profiteren en een tweede dotcombubbel te veroorzaken.
7. Retrotechnologie. Vinylplaten hebben hun tweede adem gevonde, lijkt het, en dat geldt ook voor andere afgeschreven technologieën, zoals analoge fotografie, bedrade telefoons en andere dingen die de Facebookgeneratie zo bijzonder vindt. Al die zaken gaan niet meteen een revolutie ontketenen op de beurs maar, afhankelijk van het succes, wel in je portefeuille.
bron: MarketWatch

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.