Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1761 dagen geleden
Het mag dan wel goed gaan in China en de rest van de opkomende landen, toch moeten ze waakzaam blijven voor mogelijke risico’s op de internationale markten. Dat zei Tao Zhang, adjunct-directeur bij het Internationaal Monetair Fonds, tijdens zijn eerste interview sinds hij de People’s Bank of China heeft verlaten en is begonnen in een nieuwe functie bij het IMF.
Afgelopen weekend vond de jaarlijkse bijeenkomst plaats van het Internationale Monetaire Fonds. Adjunct-directeur Tao Zhang was ook van de partij en liet zich uit over de stand van de globale economie, dus de ontwikkelende economieën maar meer bepaald over China en de rest van de opkomende landen.
Zijn mening wordt zeer serieus genomen omdat Zhang ontzettend veel ervaring heeft, zeker als het gaat over de Chinese economie vermits hij jarenlang heeft gewerkt voor de People’s Bank of China als adjunct-gouverneur. Zo benadrukte hij dat ’s werelds tweede grootste economie nog altijd onderhevig is aan zware verschuivingen richting een consumptie-gedreven economisch model.
De verschuiving van een productie-economie naar een consumptie-economie is al eventjes bezig en vertoont onvermijdelijke groeipijnen. Er worden uiteraard maatregelen genomen door de Chinese autoriteiten om alles in goede banen te leiden en de economie te ondersteunen tijdens het proces, voorlopig zijn de resultaten van de inspanningen positief volgens Zhang.
Omringende opkomende landen profiteren uiteraard mee van de sterke Chinese economie, toch moeten we voorzichtig blijven want zowel China als de omringende landen zijn volop in ontwikkeling en dat brengt veel investeringen en schulden met zich mee.
De situatie ziet er wel een stuk beter uit dan bijvoorbeeld 10 of 20 jaar geleden, toen de Aziatische crisis uitbrak. Maar volgens een financieel rapport van het IMF blijven deze landen kwetsbaar en gevoelig voor dalende vastgoedprijzen en beurzen, zoals duidelijk was in 2015.
Zolang er op de vastgoed- en aandelenmarkt geen gekke dingen gebeuren, hoeven we ons niet echt zorgen te maken. Maar een tweede gevaar schuilt in een ander hoekje, meer bepaald bij de centrale banken.
De volgende grote test staat voor de deur, namelijk stijgende rentevoeten. Verschillende centrale banken wereldwijd gaan in de nabije toekomst hun rentevoeten opnieuw verhogen, volgens Zhang is het nog onduidelijk hoe China en de rest van de opkomende landen zullen reageren op deze verandering. Dat geldt überhaupt ook voor de rest van de wereld.
Ongeacht het positieve momentum waarin we ons nu bevinden, moeten we volgens Zhang behoedzaam blijven voor onderliggende risico’s, zowel geopolitiek als economisch. Kortom, het plaatje ziet er goed uit maar we mogen negatieve signalen niet uit het oog verliezen.
Bronnen: CNBC, BusinessInsider
Foto: PPPSDavid – Pixabay

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.