Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2459 dagen geleden
Sinds de financiële problemen in Europa is een ander groot economisch blok uit het nieuws verdwenen, namelijk China. Jarenlang genoemd als één van de grootste economische successen van de afgelopen 30 jaar moet er nu echter gevreesd wordt voor een harde landing.
De grote financiële crash in 2008 heeft de vraag naar Chinese producten sterk doen minderen en de schulden in de Chinese economie tegelijkertijd sterk doen stijgen. De vraag is als er hier snel verandering in zal komen om een harde landing te voorkomen voor de Chinese draak? De bijkomende vraag hierbij is dan ook als China erin zal slagen om de economie terug in evenwicht te brengen. Dit kan gedaan worden door meer openheid te verschaffen op de Chinese markten en minder te interveniëren in de marktwerking.
Volgens Wang Tao, economist bij USB met specialisatie China zouden de hervormingen wel degelijk bezig zijn. Ondanks deze positieve geluiden zou het Zwitserse UBS de Chinese groei op 6,2% schatten voor 2016 en op 5,8% in 2017. Het positieve hierbij is dat China wel lijkt te ontsnappen aan de gevreesde harde landing.
Reforms are happening (Wang Tao, Chief China economist, UBS)
Diverse angsten voor Chinese economie
Analisten hebben diverse angsten omtrent de Chinese economie welke een gezonde groei en/of zachte landing kunnen belemmeren. Eén van de grootste angsten is de grote hoeveelheid schulden in combinatie met vele zogenaamde shadow-banks.  Daarbovenop zijn er in China grote hoeveelheden zombie-bedrijven welke kunstmatig in leven worden gehouden door de overheid. De vastgoedsector vertoont nog steeds tekenen van een bubbel en de grote industrieën zien een dalende groei.
Volgens Wang moet China vooral inzetten op het groener en globaler maken van de economie. Dit kan bereikt worden door de staatsgeleide vrije markteconomie volledig vrij te laten zoals in het Westen.
Allowing more banks to default, will be a sign that things are moving on and markets are improving. China should “go green” and “go global” (Wang Tao, Chief China economist, UBS)
Bert Hofman, werkzaam bij de Wereldbank, geeft in een interview met CNBC ook aan dat de Chinese hervormingen reeds gestart waren voor het begin van de financiële crisis in 2008. Door deze zware crisis is de planning en uitvoering ervan echter volledig misgelopen waarbij de gedaalde wereldwijde vraag nog steeds een zware hypotheek legt op de Chinese economie.
De enigste methode om een harde landing te vermijden is het blijven hervormen van de Chinese economie. Indien de financiële sector volledig kan hervormd worden zou dit een grotere flexibiliteit geven aan de overgebleven spelers .Het verder privatiseren is eveneens een vereiste waarbij deze bedrijven vervolgens echt winstgevend zouden moeten worden wat in vele staats-geleide bedrijven momenteel het geval niet is in de praktijk.
The potential is there. This was underway in the early 2000s. The banks did very well, with lots of loans to the private sector. Then came the global crash. (Bert Hofman, country directory of China, World Bank)
Algemeen vermoed men dat China wel degelijk zal slagen in het hervormen van de economie door middel van structurele veranderingen. Met behulp van een “enorme stimulus” zou de economie vervolgens terug kunnen opgedreven worden. UBS voorspelt hierbij dat de Chinese Yuan in 2016 vermoedelijk een depreciatie zal kennen van bijna 5% ten opzichte van de USD. Op langere termijn zou er echter een stijging aankomen door het grotere gebruik vanuit de diverse Centrale Banken.
Bronnen:
http://www.cnbc.com
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.