Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2098 dagen geleden
Die linkse middenveldorganisaties toch… na de bankencrisis zagen zij het licht en beweerden ze de wijsheid in pacht te hebben. De bankensector, dat waren natuurlijk haaien. Dat de Christelijke arbeidersbeweging (ACW) zelf via Belfius en Arco de haaien uithingen, tja dat lag via de bonden uiteraard aan de almacht van het kapitalisme.
Een mens zou denken dat links onderhand zijn mond leert houden. ACW in de eerste plaats. Ten slotte was het hun geliefde subsidie-beleid dat mee de oorzaak was van de bankencrisis. Of zijn we al vergeten dat de crisis in de Verenigde Staten mede ontstond doordat Mae en Mac, twee semi-overheidsinstellingen, omvielen omdat ze massaal leningen uitdeelden aan mensen die niet in staat waren om een hypotheek te kunnen betalen?
Links leert het dus niet, zo blijkt. Want tientallen verenigingen uit het ‘maatschappelijke middenveld’ waren plots met de grote oplossing voor de dag gekomen: een coöperatieve bank die niet ten prooi zou vallen aan het kapitalisme. Uiteraard bestaan er al veel coöperatieve banken, dus het idee was uiteraard niet nieuw. De bank in wording kreeg de naam ‘NewB’.
Organisaties die NewB steunen zijn 11.11.11, ABVV, BBTK, Oxfam, Bond Beter Leefmilieu, en natuurlijk ook het ACV en haar bediendenbond LBC.
Dat NewB een flop ging worden stond in de sterren geschreven. Wanneer vakbonden en middenveldorganisaties denken iets van bankieren af te weten, dat moet uw licht al op rood springen. Wanneer NewB dan ook nog eens aangaf vooral te willen inzetten op ‘sociale duurzame projecten’ als groene energie (Hallo, Johan in Oostende?!), dan moet u al helemaal uw hart vasthouden.
Verrassing nu: in 2014 maakte NewB meer dan 1 miljoen euro verlies. Het jaar voordien werd ook al meer dan 800.000 euro verlies gemaakt, zo weet DeTijd. De cashvoorraad van de bank is nu dus al bijna opgedroogd, nog voor de NewB-bank van start kan gaan.
NewB vindt namelijk niet voldoende sterke aandeelhouders (verrassing opnieuw!). “We moeten in alle eerlijkheid vaststellen dat veruit de meeste partijen beslisten om uiteindelijk niet te investeren”, aldus de treurige bankiers-in-wording.
De ironie is natuurlijk dat vakbonden hun geld helemaal niet willen parkeren bij de eigen NewB-bank, maar dat geld keurig in Zwitserland geparkeerd houden.
Of zijn we ook al vergeten dat de vakbonden hun geld jaren geleden al naar het buitenland versluisden, zogezegd omdat ze bang waren dat hun geld in beslag zou worden genomen als het Vlaams Blok/Belang aan de macht zou komen?
Het verhaal van NewB is tragikomisch. Nog even en de vakbonden eisen dat de Belgische Staat banken redt, nog voor ze van start zijn gegaan. Hemelse ironie.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.