Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2288 dagen geleden
Vandaag gaat de beruchte OPEC-vergadering door. Meestal is dat een van de grootste non-events die je ooit zal tegenkomen maar deze keer is alles anders. Nu ja, ze is nog steeds bijzonder saai maar het is opvallend hoe iedereen naar uitkijkt naar de beslissing die Saudi-Arabië vandaag zal maken in Wenen.
Hoe dan ook meent The Economic Times dat het oliekartel de productie op het huidige niveau zal houden:”OPEC zal geen akkoord kunnen sluiten om de productie significant terug te dringen.”

Het is trouwens niet alleen binnen OPEC hommeles. Ook andere stemmen roepen Saudi-Arabië op om minder olie op de markt te smijten. Venezuela, een OPEC-land, Mexico en Rusland hebben de krachten gebundeld om de Golfstaat daarvan te overtuigen – zonder succes, weliswaar.
Niemand lijkt tot een consensus te kunnen komen over een eventuele productievermindering of over de modaliteiten ervan. De grote spelbreker is Saudi-Arabië. Dat land weigert stelselmatig elk voorstel om de oliekraan dicht te draaien.
Dat maakt dat iedereen een moedig gezicht moet opzetten, iets wat Igor Sechin, het hoofd van de Russische Rosneft, goed heeft begrepen:”Ik wil opmerken dat we de huidige olieprijzen niet als kritisch beschouwen. We zijn in staat om enkele kapitaalintensieve projecten uit te stellen.”
Aan de andere kant is er de Saudische minister van Olie Ali al-Naimi die erop wijst dat het niet de eerste keer is dat er een overaanbod is van het zwart goedje. En, dat kan misschien wel kloppen maar het is wel de eerste keer dat Saudi-Arabië niet rechtstreeks in de markt ingrijpt om de prijzen te ondersteunen. Er bestaan talloze voorbeelden waarin het land de productie vermindert omdat de prijzen met slechts enkele procenten zijn gedaald.
Op het moment van schrijven staan Brent en WTI respectievelijk op 75,79 USD per vat en 72,46 USD per vat. Dat is een val van bijna 37% tegenover het einde van Q2! Dat maakt het nog merkwaardiger dat de woestijnstaat koppig weigert om iets te doen.
Volgens Bloomberg wil Saudi-Arabië de prijszetting laten overnemen door de markt. Iedereen met minstens een gram aan verstand weet dat de commentaar complete onzin is. Mike Wittner van Société Générale:”Dat is bearish want dat betekent dat Saudi-Arabië en OPEC niet langer het mechanisme zijn dat de markt in evenwicht brengt aan de aanbodzijde. In plaats daarvan [zullen prijzen] de markt recht moeten houden.”
Niet alleen wil dat zeggen dat OPEC het aan de markt overlaat om olie te sturen maar ook dat de handel is ingestort en nu bearish is geworden – als dat nog niet duidelijk mocht zijn. Saudi-Arabië had geen slechter moment kunnen uitkiezen om zo’n beslissing te nemen; een opwaartse correctie is nu vrijwel onmogelijk nu de Verenigde Staten (VS) zich heeft ontpopt tot een geduchte concurrent en de vraag naar olie virtueel nihil is.
al-Naimi ontkent de aantijgingen, als zou Saudi’s de enigen moeten zijn die minder moeten produceren:”Waarom moet Saudi-Arabië verminderen? De VS zijn tegenwoordig ook een grote producent. Moeten zij dan ook minder produceren?”
Zo komen we dus aan de eigenlijk essentie van het hele verhaal. Er wordt niet ingegrepen omdat de VS en Saudi-Arabië in een welles-nietesoorlog zijn verwikkeld. Begrijp me niet verkeerd, persoonlijk heb ik geen enkele moeite met de lage pompprijzen – een feit waar m’n portefeuille bijzonder dankbaar voor is – maar kan er niet meer aan de hand zijn? Is dat alles?
Nee, natuurlijk niet. Daily Reckoning ziet in de voortdurende ontkenningen van de Saudi’s een strategie die zich niet toevallig vandaag openbaart. Daarmee bedoelt de website dat de OPEC-vergadering opzettelijk op deze dag is gepland, op Thanksgiving. Een saai evenement met wat hoge piefen van de oliewereld zou dan wel eens heel spannend kunnen zijn.
“Ik ruik een rat”, zegt grondstoffentrader Erik Townsend,”de meeste traders die het meeste van het geld beheren, bevinden zich allemaal in New York en zij zijn nu bij hun gezinnen. Ofwel moet je compleet incompetent zijn om juist vandaag [zo’n verklaring af te leggen] ofwel maak je opzettelijk gebruik van de lage liquiditeit.”
Het gevolg zou zijn dat beleggers zich mogen opmaken voor “extreme volatilitieit”, dixit Townsend, en dat zou best bevorderlijk kunnen zijn voor de olieprijzen:”Het lijkt erop dat de achteruitgang van ruwe olie van de voorbije maanden eindelijk voorbij is. Tot nu toe leken de Saudi’s uit te zijn op een prijzenoorlog. Als ze nu van gedachten veranderen, zullen we een herstel zien [op de markt].”
Daily Reckoning deelt die mening:”Onze thesis dat de bodem niet veraf is [lijkt waar te zijn].”
En, dat is best jammer. Begon je ook niet net te wennen aan de lage brandstofprijzen…?
 
bron: Bloomberg, Daily Reckoning, Reuters, The Economic Times

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.