Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2223 dagen geleden
In België was het even verschieten toen vanochtend het hele land werd bedekt met een grijswitte smurrie die voor sneeuw moet doorgaan. Aangezien niemand hier weet hoe je op de semizachte ijstapijt moet rijden, verbaast het me ook niet dat ik apocalyptische taferelen heb gezien toen ik op weg was naar kantoor.
Waar ik ook niet meer van opkijk, is de schreeuw om hulp van de financiële markt. Volgens Bloomberg hebben institutionele beleggers meer dan 1,4 biljoen USD gepompt in de olie- en gasmarkt:”De cashinjecties hebben geholpen om de Amerikaanse olieproductie het hoogste niveau te behalen in 30 jaar (…).”
In de tijd dat olie nog tegen 91 USD per vat noteerde, was het inderdaad zinvol om in de grondstof te investeren. Maar, zoals we al lang weten, hebben producenten het heel wat moeilijker gekregen om het hoofd boven water te houden. En, daardoor hebben de intiële grote investeerders dezelfde problemen geërfd.
In Noord-Amerika alleen zouden de lage prijzen goed zijn voor een verlies van 393 miljard USD. Dat is meer dan een kwart van het kapitaal dat gewoon in rook is opgegaan!
Dát is pas een horrorscenario!
Het doet inderdaad denken aan de hypotheekcrisis van niet zo lang geleden. Neem nu Energy XXI die minder dan een jaar geleden 650 miljoen USD aan obligaties heeft uitgegeven. In die tijd heeft het bedrijf zelfs het aanbod moeten verdubbelen om aan de vraag te voldoen, meldt Bloomberg:”Tegenwoordig zijn ze minder dan de helft waard en het aandeel is gedaald met 88%.”
Investeerders maken zich dan ook terecht zorgen. Aan de huidige prijzen zal de onderneming er nooit in slagen om de schuld van 3,8 miljard USD terug te betalen. Daar komt nog bij dat institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen nog 963 miljard USD in energieaandelen hebben zitten in september. Je kan je eerstgeborene om verwedden dat het geïnvesteerde kapitaal heel wat minder waard is geworden.
Je weet pas hoe schrikwekkend het plaatje is wanneer je beseft dat Energy XXI niet de enige is. Er bestaat een onnoemelijk groot aantal bedrijven die in hetzelfde schuitje zitten. Omwille van boekhoudtechnische details hebben ze steeds meer nood aan liquiditeit om vooruit te blijven gaan en waardoor ze aan de deuren van banken blijven kloppen om een zoveelste kredietlijn te openen.
En, je raadt het al, de bankiers blijven de olieproducenten in variërende graden van vrijwilligheid geld toestoppen in de hoop dat ze hun geld terugzien.
Regulatoren zoals Gil Barker zien de trend dan ook met lede ogen aan:”We zijn bijzonder bezorgd over de banken die actief zijn in de olieproducerende sectoren. Een langdurige periode van lage olieprijzen gaat de banken met significanten problemen opzadelen.”
Uiteindelijk is dat de manier waarop de lage energieprijzen op een slinkse manier je portefeuille leeg gaan zuigen.
bron: Bloomberg

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.