Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2017 dagen geleden
Na de publicatie van de halfjaarresultaten gaat het Fagron niet voor de wind op de Brusselse beurs. Een bodem lijkt zoek en elke dag krijgt het aandeel een nieuwe klap van ettelijke procenten te verwerken. Vandaag is geen uitzondering met een koersdaling van meer dan 3%. Sinds de piek van ongeveer €44 enkele weken geleden verloor het aandeel al bijna de helft van zijn beurswaarde en noteert het op het moment van schrijven aan €23,67. Is de marktreactie overdreven of is er meer aan de hand? Wellicht ligt het antwoord ergens in het midden. Enkele feiten geven wel reden tot ongerustheid.
Fagron staat van oudsher bekend als een sterke groeier. De producent van magistrale bereidingen wist jaar op jaar sterke groeicijfers voor te leggen door zowel organische groei als externe groei d.m.v. gerichte overnames. Toch lijkt dit groeiverhaal nu een halt te zijn toegeroepen. De sterke groei werd namelijk vooral in de VS gerealiseerd waar effect van Obamacare nu duidelijk begint te wegen op de winstmarges. Het management hoopt dit met hogere volumes op te vangen maar de markt hecht hier, gezien de scherpe koersreactie, weinig geloof aan.
Ook aan het overnamepad als middel voor groei lijkt een einde te komen nu Fagron tegen zijn plafond van kredieten die het kan bekomen aanschuurt. Op zich hoeft dit geen onoverkomelijk probleem te zijn voor de solvabiliteit gezien de sterke cashflowgeneratie. Maar beleggers hebben eerder oog voor een mogelijke kapitaalverhoging die dit probleem zou kunnen oplossen. Fagron zou met het opgehaalde kapitaal nieuwe overnames kunnen doen en hiermee de groei op peil houden.
Beleggers zien een verwatering van hun belang echter niet zitten want dan zou de winst en dus ook het dividend per aandeel over meer aandelen moeten verdeeld worden. Ook over dit laatste, het dividend, is er vrees bij beleggers want het management zou wel eens kunnen beslissen om het dividend te verlagen of, in het extreme geval, te schrappen om zo middelen te behouden voor toekomstige overnames.
Analisten hebben er alleszins geen goed oog in en verschillende beurshuizen , nationaal en internationaal, snoeiden fors in hun koersdoelen met zelfs een koersdoel van amper €26 bij Jefferies. “Het vertrouwen in het management is zoek.” klinkt het, en die vertrouwensbreuk is grotendeels te danken aan het feit dat het management nog recent zei geen probleem te zien in de VS en dacht “alles onder controle te hebben”. De resultaten gaven een ander beeld….
Afgelopen week kon men op de site van de FSMA ook lezen dat shorters reeds een shortpositie van 2,5% hebben opgebouwd in Fagron wat wil zeggen dat zij op korte termijn niet veel beterschap verwachten voor de onderneming en een verdere koersdaling voorspellen. Hebben de shorters het bij het rechte eind of heeft de markt overdreven gereageerd en is, zoals Morgan Stanley suggereerde, Fagron nu een overnamekandidaat geworden omdat het relatief goedkoop noteert? De toekomst zal het uitwijzen maar “de kat uit de boom kijken” kan hier een wijze raad zijn.
bron : http://www.tijd.be
foto : http://www.tijd.be

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.