Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2215 dagen geleden
Op het einde van een slopende werkweek heb je nood aan een welverdiende weekend waarin je je zinnen kan verzetten. Dat is ook wanneer je eindelijk tijd hebt voor de vervelende huishoudelijke klusjes die al zo lang wachten om aangepakt te worden.
En, na de vergadering die hij op vrijdag heeft gehad met de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis kunnen we met enige statistische zekerheid zeggen dat eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem niet heeft kunnen wachten om toch maar eens te beginnen aan de bouw van het tuinhuisje dat hij bij Ikea heeft gekocht.
Het bewijs? Kijk maar naar het gezicht dat de Nederlander trekt na Varoufakis’ pleidooi op deze video. Dat de militair uitziende minister Varoufakis weigert om met de Trojka te praten over een onderhandeld akkoord zal wellicht een van de oorzaken zijn die Dijsselbloem naar het weekend  heeft doen uitkijken.
Dat betekent dat Griekenland niet plan is om met de Europese Centrale Bank (ECB), het Internationaal Monetair Fonds (IMF) of de Europese Commissie (EC) aan tafel te zitten. Daarnaast heeft het land, bij monde van Varoufakis, al aangekondigd om geen beroep meer te willen doen op andere noodlijnen van de drie instanties.
Die leningen zijn volgens de Grieken dé reden waarom ze niet in staat zijn om echte economische groei te realiseren. En, de weigering om met vertegenwoordigers van de Trojka te willen spreken, moet niet gezien worden als een vaststaand feit dat de Griekse overheid wil defaulten op de resterende betalingen.
“Integendeel”, zegt Forbes,”het enige wat het land wil, is geen leningen meer aannemen en de bestaande schulden herschikken.”
Volgens The Guardian is de Griekse regering ook geenszins van plan om nu al bepaalde verkiezingsbeloftes in te trekken. Zo is ze nog altijd van plan om een verlenging van de betalingstermijnen te bekomen. Op die manier zou de schuld van 240 miljard EUR betaalbaar(der) moeten zijn.
Dat wil ook zeggen dat Griekenland ‘nee’ zegt tegen de bijkomende 7 miljard EUR die de financiers klaar hebben liggen als de regering-Tsipras buigt voor de Trojka. In de plaats daarvan, meent Forbes, willen Tsipras en Varoufakis de overige leden van de eurogroep overtuigen van de noodzaak van hun plan.
Laat je dus niet wijsmaken dat Griekenland van plan is om de eurozone te verlaten – of dat een goede of slechte beslissing is, laten we hier eventjes in het midden. Bovendien is niemand ook gebaat bij een frontale aanval op de Trojka.
Zoals gezegd, hebben de Grieken maar één wens: zorgen dat de akkoorden een kader creëren dat de Grieken meer zuurstof geeft en dat ze hun verplichtingen aan hun schuldeisers nakomen. Dat lijkt toch op een win-winsituatie, niet?
bron: FD.nl, The Guardian, Forbes

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.