Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2244 dagen geleden
Op het moment van schrijven heeft de koers zich enigszins gecorrigeerd naar 76,76 USD per vat voor WTI en 80,60 USD per vat voor Brent. Toch zou de prijs voor ruwe olie tegen de grens van 75 USD pet vat aanschurken, volgens EIA. Vorige week zou de slotkoers 76,86 USD per vat bedragen.
Bovendien meent Z24 dat de prijs nog wel eens véél lager kan uitkomen, naar wel 10 USD per vat – dé ultieme nachtmerrie voor iedereen die een longpositie heeft op oliemarkt.
Nu kan je veel zeggen over de problemen die dergelijke prijsdalingen met zich meebrengen. Economieën zoals die van Rusland, Iran en de Verenigde Staten zijn in grote mate afhankelijk van de oliekoers en zouden dus de nucleaire onderhandelingen kunnen bemoeilijken. In zo’n situatie zou eenieder zich kunnen richten naar de belangrijkste en grootste prijszetter op de markt, het kartel dat wij kennen als OPEC.
Als de organisatie écht zou willen, zou ze de prijs omhoog kunnen drijven en de geopolitieke spanningen kunnen verminderen. Alleen, zelfs als ze daartoe bereid is, is het nog maar de vraag of de macht van OPEC – en dan met name die van Saudi-Arabië – nog groot genoeg is om prijzen te kunnen opleggen.
Iedereen met de minste kennis van de economie kent immers de wet van vraag en aanbod en weet dat de oliemarkt gedomineerd wordt door een handjevol aanbieders. Daardoor heeft OPEC heel lang de koers van ruwe olie weten te bepalen. Nu blijkt echter dat de asymmetrie zich heeft verplaatst van de aanbodzijde naar de vraagzijde.
Z24 beweert dat de vraag naar petroleum zal blijven verlagen. Landen zoals Rusland en andere olieproducerende landen zouden de winstverlagingen/verliezen willen compenseren door het aanbod te vergroten of zelfs door de productie op te drijven. Het is dan onnodig om te zeggen dat olieproducenten daarmee een vicieuze cirkel dreigen te beginnen die hun einde zou kunnen inluiden.
Op die manier zouden consumenten, beleggers en alle andere olieverbruikers uiteindelijk kunnen aankijken naar een voorlopig hypothetische doemscenario waar inderdaad een koers van 10 USD per vat mogelijk is. Tenminste, dat zou het geval zijn als we ervan uitgaan dat OPEC even sterk is/blijft als voorheen.
De Qatarese minster van Olie, Abdullah Bin Hamad Al Attiyah, ziet de sterkte van het kartel afnemen: “OPEC kan het niet alleen bolwerken. Deze keer moeten Rusland, Noorwegen en Mexico mee aan tafel aanschuiven. [De organisatie] kan wel een verschil maken maar het aanbod van niet-OPEC-landen blijft groeien. Wat zal de markt dan doen?”
De bezorgdheid van Qatar, de kleinst van alle OPEC-leden, is niet onterecht. Als alle olieproducenten niet tot een vergelijk kunnen komen, dreigt de eerder vermelde nachtmerrie van 10 dollar per vat waarheid te worden. Willen ze hun economie redden, moeten ze een oplossing vinden voor de vrije val waarin petroleum zich bevindt en de prijs stabiliseren en misschien zelfs terug verhogen.
Op donderdag 27 november vindt de volgende vergadering van het kartel plaats, een bijeenkomst die in alle andere, omstandigheden wordt gekenmerkt door een ontspannen sfeer en besluiten die zonder eensgezind worden genomen.”Nu is de situatie helemaal anders”, denkt Al Attiyah.
En, dat is uiteindelijk ook zo. Sommige landen binnen OPEC, zoals Iran, staan onder enorm hoge druk om hun economie terug leven in te blazen en dat kan alleen gebeuren als de prijs naar 100 USD per vat stijgt – en liefst zelfs nog hoger om de kortingen die aan China zijn gegeven, te kunnen compenseren.
Want, als de koers van ruwe er niet in slaagt om de dalende trend om te keren of zich zelfs te stabliseren, zullen de politieke tegenstellingen en de dreigende taal alleen maar toenemen. En, daar heeft helemaal niemand baat bij: noch het Westen, noch Iran, noch Rusland, noch OPEC. Niemand wint met goedkope olie als daardoor de kindjes in hun ivoren toren steeds meer ruzie gaan maken.
Of, om het besluit van Al Attiyah te parafraseren:”Er zijn geen eeuwige vrienden, noch vijanden. Er zijn alleen gedeelde belangen.” De consument mag zich dan beginnen keren tegen olie, de kwestie van de prijszetting blijft een pertinent probleem, als de spreekwoordelijke doorn in de poot van de leeuw. Het is dus tijd dat de volgende Androclus opstaat.
Niets minder dan de wereldvrede hangt daarvan af – en de portefeuille van de oliebelegger, uiteraard.
bron:
Bloomberg ‘Energy & Oil Prices’
Bloomberg, OPEC’s Easy Days Setting Oil Production Are Over (23/11/2014)
Z24.nl
Reuters
EIA, Brent Spot Price

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.