Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1676 dagen geleden
De financiële leiders van de belangrijke en grootste economieën ter wereld lieten dit weekend hun ongerustheid weten over het groeiende anti-globale denken overal ter wereld. Net de globalisatie zorgt voor een hogere groei, een gegeven waar er op dit moment een absolute noodzaak aan is.
Een maand na de verrassende Brexit waarbij het Verenigd Koninkrijk zich na decennia buiten Europa plaatst komen de leiders van de G20 samen om te bespreken op welke manier de globale economie nieuw leven kan ingeblazen worden. Naast de vaste leden van de G20 zijn op deze meeting ook andere personen aanwezig zoals Christine Lagarde (IMF) of president Jim Youg Kim (Wereldbank).
Eén van de belangrijkste punten op de agenda was de aanwakkerende anti-globalisatie, overal ter wereld. Dit onder meer via handelsbeperkingen, het uitstappen uit de Europese Unie (Brexit) of oprukken van extreme partijen in het Westen. Net de globalisatie van de economie heeft het Westen de laatste decennia veel opgebracht en gezorgd voor een jarenlange economische bloei.
Indien er terug handelsbarrières worden ingesteld, grenzen gesloten of unies uit elkaar vallen dan kan dit alles in een mum van tijd terug verdwijnen. Het probleem wat echter vaak aangehaald worden door de tegenstanders van de globalisatie is de oneerlijke verdeling van de opbrengsten hiervan. Dit zorgt onder meer voor een ongenoegen onder de bevolking welke de laatste jaren extremere vormen aanneemt.
De wereldeconomie staat momenteel op een kruispunt volgens het officiële rapport waarbij er gekozen kan worden voor een open economie met grensoverschrijdende investeringen en een blijvende groei. Het gevaar op het omgekeerde is realistischer dan sommigen denken. Onder meer presidentskandidaat Donald Trump is hevig voorstander van het heronderhandelen van vele handelsverdragen en het instellen van handelsbeperkingen.
Aangezien de tegenpartij eenzelfde reactie heeft en op zijn beurt handelsbeperkingen oplegt geraakt men op deze manier in een vicieuze cirkel die ironisch genoeg op langere termijn zorgt voor een grotere werkloosheid. Een nieuwe wereldwijde recessie kan het gevolg zijn van een dergelijk beleid, iets wat op dit moment absoluut te vermijden is.
De wereldeconomie is de huidige crisis nog niet te boven gekomen (dit ondanks de hoge beurskoersen) en zou bij een nieuwe recessie de schulden zien oplopen tot een onhoudbaar niveau. Het huidige niveau aan schulden is bij het overgroot deel van de Westerse landen reeds gestegen tot een hallucinant niveau waarbij enkel het vertrouwen van beleggers ervoor zorgt dat deze landen niet overkop gaan. Slechts enkelen waaronder de belangrijkste economie in Europa, Duitsland, kan zijn schuldenniveau op dit moment onder controle houden. Door de globalisatie zijn alle economieën echter aan elkaar gekoppeld waardoor het geheel één groot kaartenhuis geworden is.
Overal ter wereld wordt er massaal veel geld in het financiële systeem gepompt om zodoende een recessie of een hoge werkloosheid te vermijden. Dit gaande van Zuid-Korea tot de Eurozone. De vraag die veel te weinig gesteld wordt is welke inspanningen noodzakelijk zijn indien dit alles niet genoeg blijkt? Wat kan er nog meer gedaan worden aangezien nu reeds alle grenzen reeds werden afgetast.
Een dergelijke scenario kwam reeds eerder voor in de geschiedenis, hetzij op een kleinere schaal in de jaren met de grote depressie. Er zijn weliswaar grote verbeteringen aan het systeem gedaan waaronder het invoeren van een sociaal vangnet waardoor de grootste armoede vermeden kan worden. Wat echter verslechterd is, is de grootte van de financiële speculatie waardoor de gevolgen vele malen groter kunnen worden. Dit macro-economisch gegeven mag dan ook niet uit het oog verloren worden bij het beleggen op langere termijn.
Bronnen:
http://www.bloomberg.com
 
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.