Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1652 dagen geleden
De slechte economische situatie in Europa is er niet door een gebrek aan competitiviteit of een gebrek aan consumentenvertrouwen zoals bij andere landen. Het echte probleem is het bancaire systeem dat zeer fragiel is op dit moment. Met de huidige koers van de ECB kan de positie van het bancaire systeem nog verder ondermijnd worden wat de situatie nog zal verergeren.
Het beleid van de Europese Centrale Bank is er momenteel op gericht om met behulp van een lage tot negatieve rente de economie terug te doen heropleven. Dit in combinatie met een enorme QE-programma. Waar dit in eerste instantie inderdaad als een stimulus pakket aanzien werd begint een groeiende groep investeerders de toekomst minder rooskleurig in te zien. Door de negatieve rentes komt onder meer de rentabiliteit van vele regionale banken onder vuur te liggen waarbij de nodige kapitaalbuffers nog moeilijk kunnen gehaald worden.
Eén van de grootste problemen in de Europese bancaire sector is het gebrek aan kapitaalbuffers. Voor de tien grootste Europese banken bedraagt deze buffer minder dan 4%. Dit is 2% minder dan de reeds lage niveaus in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Daarbovenop werd het toegelaten om voor honderden miljarden aan dividenden te betalen aan aandeelhouders. Nochtans kon dit geld veel beter aangewend worden om het basiskapitaal versterken.
Gedurende de periode 2007-2015 werd er meer dan 400 miljard euro betaald aan investeerders. Tegelijkertijd werd de gehele sector rechtgehouden door de centrale banken waarbij de ECB nog steeds de toevoer aan verse liquiditeiten niet kan droogleggen zonder een enorme crash te riskeren. Pas indien deze kapitaalbuffers voldoende zijn vergroot en er duidelijke beperkingen komen op risicovolle activiteiten, dan pas kan de gehele sector terug gezond worden.
Een risicovolle parameter hierbij is echter de tijd. Vlak na de financiële crisis in 2007-2008 werden diverse overheden gedwongen om bij te springen om een volledige meltdown te vermijden. Erna werd deze rol overgenomen door de centrale banken zodat de politieke wereld enige jaren de tijd kreeg om het systeem te hervormen. Ondanks de talloze waarschuwingen is het tijdsvensters bijna gesloten om nog in te grijpen. Dit is onder andere te merken aan de koers van de ECB welke steeds meer risico’s neemt in zijn beleid in de hoop dat er zich een mirakel voordoet.
De resultaten van het afgelopen decennium zijn over het algemeen dan ook niet bijster goed te noemen. Nochtans vertaalt zich dit niet in de koersen van de beurzen. Deze noteren ondanks de problemen op recordniveaus, of liever op het hoogtepunt voor de val. Bij een nieuwe escalatie van de bancaire crisis zal dit zich vertalen in een scherpe correctie. Dit is voor beleggers zowel een opportuniteit als een risico. Voor de speculanten is het mogelijk om op het juiste moment short te gaan, voor de meer defensieve belegger kan er geïnvesteerd worden in goud of andere edelmetalen.
Bronnen:
http://www.bloomberg.com
 
Het bericht Europese financiële sector steeds meer in slechte papieren verscheen eerst op Beurs.com.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.