Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 325 dagen geleden
De Vice-President van de Europese Centrale Bank, Vitor Constancio, reageerde woensdag opvallend scherp op de hoge koersen van Amerikaanse aandelen. Hierbij vermeldend dat deze kunnen leiden tot een mogelijke correctie wereldwijd.
Het waarschuwen voor een (zware) correctie op de financiële markten komt niet geheel onverwacht. Diverse analisten en gerenommeerde economen delen de mening van Constancio waarbij ook hij verwijst naar de macro-economische en historische cycli. Indien deze logica gevolgd wordt is het duidelijk dat de Amerikaanse aandelen op historisch hoge niveaus noteren en elk moment een correctie kunnen ondergaan.
Door de sterk verstrengelde banden tussen onder meer de Verenigde Staten en de Eurozone kan men er (helaas) van uit gaan dat financiële problemen in het ene handelsblok directe consequenties veroorzaken aan de andere zijde van de oceaan. Terwijl de beurskoersen in de Verenigde Staten op een historisch hoog niveau noteren zijn de problemen binnen de Eurozone echter nog niet opgelost.
Deze problemen zijn weliswaar minder goed zichtbaar maar zijn nog steeds aanwezig. Zo is de schuld van tal van Eurolanden op een onhoudbaar niveau waarbij zelfs een minieme renteverhoging zeer zware problemen zal veroorzaken. Een financiële crisis welke ongetwijfeld zal uitmonden in een nieuwe recessiegolf kan de doodsteek betekenen voor tal van landen. Denkend maar aan Frankrijk, Italië en Spanje. In tegenstelling tot Griekenland zijn deze landen “too big to fail” om het op een eufemistische manier te zeggen.
Een probleem in één van deze kernlanden kan in een ogenblik de gehele Eurozone in de problemen brengen waardoor de situatie snel kan verslechteren. In tegenstelling tot het vorige financiële dieptepunt is de Europese Centrale Bank nu minder goed gewapend. Het renteniveau staat nog steeds op een historisch laag niveau en de financiële buffer in diverse Eurolanden is ontoereikend. De ECB kan weliswaar opnieuw geld in het systeem pompen maar dit zou een nog groter probleem vormen op latere termijn.
Net dit laatste werd de afgelopen jaren overal ter wereld gedaan waardoor een nieuwe crisis hoogstwaarschijnlijk gebaseerd zal zijn op de onhoudbare schuldenberg. Het probleem werd niet structureel aangepakt en zal dan ook blijven woekeren op de achtergrond. Op het moment dat er marge was is er onvoldoende ingegrepen waar het volgende exemplaar er alvast één voor de geschiedenisboeken zal worden.
Bronnen:
http://www.cnbc.com
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.