Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1329 dagen geleden
De vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Vitor Constancio beweert dat de instelling zich opmaakt om overheidsobligaties op te kopen. Dat heeft Reuters gemeld vandaag gemeld. Helemaal niet verwonderlijk is de euro nog dieper weggezakt tegenover de Amerikaanse dollar. De koers staat nu op 1,2464 USD/EUR op het moment van schrijven.
CNBC ziet daarin een aankondiging voor de Europese versie van quantitative easing dat mogelijk al in Q1 van 2015 zal doorgaan. Constancio zou hebben opgemerkt dat de ECB de balans nauwlettend in het oog moet houden:”We moeten natuurlijk de snelheid van de evolutie [van de balans] monitoren en met onze verwachtingen vergelijken. Vooral in het eerste kwartaal van volgend jaar zullen we beter kunnen meten of dat het geval is.”
Dat zou het eerste duidelijke teken zijn van de timing en de intentie van de ECB om QE ten uitvoer te brengen. Na maanden en zelfs jaren van palaver komt het er dus toch van. Kudos aan de bankiers in Frankfurt om uiteindelijk tegen Duitsland in durven te gaan.
Zal QE dan de economie van de eurozone redden? Nee, natuurlijk niet, zelfs niet gedeeltelijk. Het is te zeggen: de slechte financiële toestand van het monetaire blok laat de ECB geen andere keuze dan zich te richten tot onconventionele maatregelen – het is ironisch dat de term haast zelf een cliché geworden is.
Als dan blijkt dat de Europese QE (EQE1) geen resultaat oplevert, zullen Draghi en zijn medestanders het dan steeds opnieuw proberen. In de VS zijn er voorlopig ongestaafde geruchten dat de Federal Reserve aan QE4 werkt en Japan is quasi in het QE-tijdperk blijven steken.
Er zijn structurele maatregelen nodig om de economie van de grond te kunnen trekken. Een zoveelste opkoopprogramma van obligaties en ander schuldpapier is veel dingen maar schulden opkopen en geld drukken, kan niemand echt een elementaire wijziging noemen. QE is in feite een excuus waarvan alleen de financiële economie beter wordt. Als centrale autoriteit en controleorgaan is de ECB perfect in staat om meer te doen dan met wat geld te zwaaien.
(Al willen we niet de indruk geven dat we denken dat 1 biljoen EUR maar “wat” geld is.)
Nee, dwing commerciële banken om minstens een deel van de opgepotte reserves terug in de reële economie te stoppen. Alleen zo hebben de eurolanden nog een kans om terug met enige waarde op het wereldtoneel te verschijnen. In alle andere gevallen toont de ECB zich als de stroman van de financiële industrie.
bron: Reuters, CNBC

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.