Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2062 dagen geleden
Waar bijna alle Europese landen elk jaar een tekort laten optekenen in hun begroting slaagt minister van financiën Wolfgang Schäuble er in Duitsland in om de economische situatie van de afgelopen jaar te verzilveren. Met een overschot van 5 miljard euro is de federale begroting meer dan evenwicht, echter net zoals in België kreunen de gemeenten (en bij uitbreiding de deelstaten) onder de schuldenlast.
Voor het lopende boekjaar wordt er een overschot verwacht van niet minder dan 5 miljard euro voor de belangrijkste economie in Europa. Dit dankzij de hoge belastinginkomsten,  de lage werkloosheid en de veilig van GSM-frequenties.
De Duitse begroting voorzag in oorsprong een evenwicht welke door de voorzichtige aanpak uitmondde in een overschot van niet minder dan 5 miljard welke volgens het Financieel Reglement verplicht gebruikt moet worden om schuld terug te betalen. Deze bedraagt voor Duitsland circa 2 biljoen euro welke een stijging is met 0,3% ten opzichte van 2013.

Bovenstaande feiten tonen hierbij nogmaals het enorme verschil aan tussen een goed geleide economie en economieën welke alsmaar dieper wegzakken in het financiële moeras. Waar er reeds vorderingen zichtbaar zijn voor België blijft ons land het ene na het andere begrotingstekort optekenen, waardoor het als straf een enorme rentesneeuwbal moet voortduwen in combinatie met een hogere rente door de specifieke gevaren die veroorzaakt worden door de hoge schuld.
Opnieuw voordelen ten opzichte van rest van Europa
Door deze strenge begrotingsdiscipline slaagt Duitsland er in om enerzijds zijn schuld af te bouwen maar anderzijds slaagde het land er ook in om in harde economische tijden als één van de enigste een negatieve rente te verkrijgen gedurende diverse jaren. Waar België er op het einde ook in slaagde een lagere rente af te dwingen kon Duitsland hier voor de volle 100% van profiteren. Dit alles leverde Duitsland een surplus van bijna 100 miljard euro op, meer dan het land ooit voor de Griekse problemen moet betalen.
Door de verdere schuldafbouw slaagt Duitsland daarbovenop om zijn concurrentievermogen nog verder te doen stijgen ten opzichte van de Europese periferie maar ook ten opzichte van zijn buurland. Ondanks de eengemaakte markt slaagt het land erin om zijn buurlanden opnieuw te verslaan.
Waar er in vele Europese landen een weggeef-beleid werd gevoerd gedurende jaren groeit nog steeds niet het besef dat enkel een strakke begrotingsdiscipline de oplossing voor al deze problemen is. Bij het uitbreken van een nieuwe financiële crisis zullen vele Europese landen geen aanspraak meer kunnen maken op reserves of noodplannen door de uit de hand gelopen schulden.
Daarbovenop staat Duitsland met dergelijke cijfers opnieuw een stap verder bij een eventuele val van de euro. Aangezien beleggers stabiliteit zoeken zal een land met een lagere schuldgraad een begroting met overschotten een gigantische voordeel hebben ten opzichte van landen met begrotingstekorten.
Ook ratingkantoren belonen het land hiermee met een betere rating waardoor ook hier een extra concurrentieel voordeel ontstaan.
De grote vraag blijft nog steeds wanneer de Belgische politiek er ooit volledig van doordrongen worden dat een begroting in evenwicht een minimale verplichting bij wet is voor het gehele land en de bijhorende deelstaten. Om het gehele politieke spectrum hiervan te overtuigen zal er helaas nog heel veel gezegd worden….
Bronnen:
http://welt.de
http://spiegel.de
http://ec.europa.eu/Eurostat

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.