Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1820 dagen geleden
Een zichtbaar geïrriteerde Draghi gaf de critici die het beleid van de Europese Centrale Bank in vraag stellen vandaag een duidelijk antwoord. Hij waarschuwde hen ervoor dat het in vraag stellen van het beleid kan zorgen voor nog meer stimulus maatregelen bovenop de reeds actieve.
“Indien het beleid van de ECB in vraag wordt gesteld zorgt dit ervoor dat de objectieven niet gehaald worden. Hierdoor is de ECB genoodzaakt dit beleid nog versterken om zodoende toch erin te slagen deze doelen te bereiken. Het huidige beleid werkt maar heeft enkel tijd nodig.” Met deze woorden toonde Draghi aan dat de ECB niet van plan is de huidige koers te wijzigen.
Ondertussen blijven de belangrijkste rentevoeten onder nul en is het QE-programma volop actief met een maandelijks bedrag van 80 miljard euro. Tijdens de laatste meeting van de ECB op 10 maart werd dit QE-programma nog uitgebreid en de rentevoeten verlaagd. De kans dat dit beleid gewijzigd wordt na deze uitspraken is dan ook nagenoeg nihil.
Zoals reeds enige tijd het geval is blijft de ECB massaal inzetten op het aanzwengelen van de inflatie en de groei opdat de eurozone terug kan aankopen bij een degelijke groei. Het beleid komt echter meer en meer onder druk te staan door Duitsland, het grootste lid van de eurozone. De kritiek komt onder meer van minister Wolfgang Schäuble die openlijk zegt dat Draghi bezwijkt onder de druk van de politiek.
Draghi daarentegen laat weten dat de monetaire politiek de laatste jaren het enigste is dat ervoor zorgt dat er nog groei is binnen de eurozone. De flexibiliteit staat echter in schril contrast met het monetaire beleid van de toenmalige Duitse mark. Een gegeven waar het beleid van de ECB vroeg of laat rekening zal mee moeten houden wil het lidstaat Duitsland niet verliezen.
Indien Draghi beslist om het huidige beleid door te zetten zal dit ervoor zorgen dat de markten de komende jaren blijvend zullen overspoeld worden met geld ongeacht de situatie. Bij een nieuwe crisis zal de ECB dan ook niet anders kunnen dan dit nog uit te breiden wat de situatie nog zou verergeren. Het lijkt erop dat de eurozone langzaam afglijd in een diepe put indien de huidige economische malaise nog lang blijft aanslepen.
Aan politieke zijde blijft het ondertussen opvallend stil omtrent economische hervormingen, een één gemaakt beleid of een oplossing voor de Europese problemen. Niet enkel economisch maar ook politiek is de situatie bijzonder moeilijk geworden door de vluchtelingencrisis. Volop inzetten op een economische heropleving lijkt dan ook niet echt aan te raden. Of toch alvast niet de komende maanden…
Bronnen:
http://www.bloomberg.com
 
Het bericht Draghi benadrukt dat beleid ECB niet zal worden aangepast verscheen eerst op Beurs.com.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.