Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1569 dagen geleden
Zowel olie als de Amerikaanse dollar blijven verder stijgen waarbij het einde voorlopig nog niet in zicht is. De heropleving van de Amerikaanse economie die Trump beloofde aan de kiezers lijkt hiermee alvast een stapje dichter te komen.
De olieprijzen blijven nieuwe hoogtes opzoeken met een prijs hoger dan 50 USD/vat. De productiebeperking van de OPEC lijkt dan ook voor het eerst in jaren daadwerkelijk gevolg te hebben, dit tot grote tevredenheid van Saoedi-Arabië en andere landen olie-exporterende landen.
Tijdens de week tussen kerstmis en nieuwjaar is er traditioneel minder handel al is de tendens wel duidelijk dat op de forexmarkten de dollar sterker blijft worden ten opzichte van andere grote munten. De Dollar Spot Index is aan een sterke klim bezig, dit terwijl de Europese tegenhanger de Euro verder verzwakt door de aanhoudende problemen binnen de Eurozone.
Het komende jaar zal het evenwicht tussen de Eurozone en de Verenigde Staten verder uit elkaar komen te liggen door de grote verschillende regionaal. Waar Trump een groot en intensief investeringsprogramma aankondigde worstelt Europa nog steeds met zijn eigen Eurocrisis welke al jaren werd genegeerd.
De verkiezingskoorts die zowel in Duitsland als Frankrijk heerst zal het komende jaar nog verder aanwakkeren. Grote financiële beslissingen vallen dan ook niet meer te verwachten, eerder een verstrakking van de houding ten opzichte van de overige Eurolanden. In de Verenigde Staten daarentegen zal er heropleving komen van de economie.
In tegenstelling tot Europa werd er na de financiële crisis in 2007-2008 veel sneller en drastischer ingegrepen in de Verenigde Staten. In eerste instantie gingen tal van kleinere banken en bedrijven overkop, echter op langere termijn kan de Amerikaanse economie hierdoor sneller aanknopen met een economische groei.
Europa heeft daarentegen tal van banken proberen overeind houden, dit met de gekende gevolgen vandaag de dag waarbij de financiële sector nog lang niet is opgekuist. Pas nadat dit alles gebeurd is kan Europa terug beginnen denken aan een groeiende economie.
Het Europese beleid zorgt op sociaal gebied weliswaar voor een beter vangnet, de vraag hierbij is echter als dit sociale vangnet eeuwig kan aangehouden worden. Onder meer door demografische wijzigingen(verouderende bevolking, etc…) welke volop gaande zijn is dit alles een zeer complex gegeven.
In tegenstelling tot de Verenigde Staten kan Europa niet terugvallen op een sterke leider of een politiek waarbij één partij grondige hervormingen kan doorvoeren. Net ditgeen het oude continent nochtans nodig heeft om zichzelf op de kaart te zetten. Door de talrijke onderhandelingen is het uiteindelijke compromis altijd een zwak afkooksel waarbij de Europese economie niet gebaat is.
Bronnen:
http://www.bloomberg.com
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.