Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2774 dagen geleden
In economie is vertrouwen alles. Zonder vertrouwen kan kapitaal niet gebruikt worden om goederen te produceren en/of diensten te vervullen. Let wel, kapitaal is veel meer dan alleen tastbaar bezit, het zijn ook en vooral de vaardigheden die een beroepsbevolking weet te ontwikkelen.
Een land als Japan bewijst dit door, zonder noemenswaardig grondstofbezit, maar wel met een vaardige vlijtige en samenwerkende bevolking, door te kunnen groeien naar de 2e economie van de wereld.
Zonder vertrouwen kopen mensen je spullen niet of maken er geen gebruik van. Zonder vertrouwen heeft geld zelfs geen waarde. Maakt niet uit welk instrument je er dan verder nog voor gebruikt.
Vertrouwen is niet iets vanzelfsprekends. Je moet het verdienen. Het draait. Het verandert en verschuift. Een van de belangrijkste observaties die Martin Armstrong gedaan heeft gaat juist over het verschuiven van dit vertrouwen en het geeft een uniek inzicht in onze economische geschiedenis.
Vertrouwen beweegt vergelijkbaar met een slinger. Het golft van publiek vertrouwen naar privaat vertrouwen en weer terug. Hoe verder we in die slingerbeweging raken, hoe groter de weerstand wordt. In die groeiende weerstand wordt vervolgens de energie opgebouwd voor de tegenbeweging. Zo waren socialisme en vakbonden ooit nodig om ons te ontketenen van de industriële revolutie, maar zo hebben we nu de digitale revolutie nodig om ons van socialisme en vakbond te bevrijden.

Die keerpunten liggen steeds 51,6 jaar uit elkaar. Dat zijn 6 volledige businesscycles van 8,6 jaar. 8,6 jaar is 3141(pi) dagen.

Momenteel bevinden we ons in een private periode. De publieke periode hiervoor begon in 1934 met FDR en de New Deal en ging in 1985 over in een private periode die met Reagan en Thatcher begon en zal duren tot 2032. In een publieke periode ligt het vertrouwen doorgaans in overheden en obligaties, in een private periode ligt dat juist bij bedrijven.
Kapitaal verschuift met dat vertrouwen mee. Juist dat verschuivende vertrouwen is waarom kapitaal beweegt. Niet alleen van land naar land, zone naar zone, of van sector naar sector. De aard van de instrumenten verandert ook.
In een publieke periode zijn het de staatsobligaties die prima renderen. In een private periode zijn het juist de aandelen, de kunsten, de metalen, alles wat maar niets met overheden te maken heeft.
Als we na 2015.75 weer een nieuwe businesscycle ingaan, en we volgens Armstrong the big bang in de Internationale staatsschulden meemaken, zien we niet de “normale” flight to quality vanwege de aard van de golf. We zullen daarentegen een enorme kapitaalverschuiving gaan zien vanuit al die staatsobligaties, waar de bulk van ons geld in opgeslagen zit, naar vooral de Amerikaanse beurzen, de USdollar, naar kunsten, onroerend goed en edelmetaal.
Zelfs een dan sterk stijgende Amerikaanse rente gaat die stroom niet tegenhouden maar juist versterken. Die hogere rente wordt vervolgens de kiss of death voor de Amerikaanse schuld. Maar dan is hier in Europa allang het licht uit.
 
Bron :
http://armstrongeconomics.com/2014/06/18/public-v-private/
http://armstrongeconomics.com/2013/11/24/confidence-in-the-economy-is-changing-from-public-to-private/
http://armstrongeconomics.com/2014/06/16/while-the-talking-heads-keep-talking-bearish-crash-central-banks-buy-equities-the-shift-from-public-to-private/
http://armstrongeconomics.com/wp-content/uploads/2012/03/the-public-v-private-wavesand-switzerlands-fate-along-with-the-rest-of-us-92409.pdf
http://armstrongeconomics.com/2013/01/29/8797/
 
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.