Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2713 dagen geleden
Het IIoT of “Industrial Internet of things” noemt men het nieuwe fenomeen. Een voor velen nog onbekende sector maar voor IT-gerelateerde bedrijven een booming business. Het bevindt zich op de kruising tussen enerzijds (intelligente) machines en anderzijds het Internet, beide zaken verbonden met behulp van intelligente analyse software. In mensentaal, een globaal netwerk tussen apparaten onderling die met behulp van software zelfstandig beslissingen kunnen nemen. Dit gaande van energiecentrales tot de plaatselijke temperatuursensor in grootwarenhuizen waarmee men de kwaliteit van vers voedsel controleert.
Momenteel staat deze business nog in de kinderschoenen, maar prognoses wijzen op de enorme opportuniteiten (en economische return). Geschatte investeringen voor dit IIoT worden voor 2020 reeds geschat op een “kleine” 500 miljard euro, in het jaar 2030 reeds op 5 biljoen euro. De sectoren die hierin betrokken zijn klassieke sectoren zoals de olie- en mijnindustrie, maar tevens landbouwers en healthcare.
Enkele bekende namen die de afgelopen jaren volop investeerden hierin zijn GE, Cisco, Verizon, Intel, AT&T, etc… . Eén van de ontwikkelde applicaties door GE is met name detectiesoftware voor het opsporen van lekken in olieleidingen, of beter gezegd het opsporen van mogelijke haperingen in de toekomst. Andere toepassingen die reeds in volle productie opereren zijn weersvoorspellingen. Niet het klassieke weerbericht, maar weeranalyses voor een geautomatiseerde werking van landbouwmachines. Toepassingen als deze zijn een niet te missen gebruiksvoorwerp geworden voor een landbouwgigant als Monsanto.
Robotica en het IIoT gaan dan ook hand in hand, waar op termijn alle menselijke handelingen kunnen overgenomen worden. Waar men dit vroeger ondenkbaar achtte, is dit in bv. de mijnbouw of auto-industrie een dagelijkse praktijk. Dit alles wordt door de economische noodzaak gestuwd om verder te besparen, in het bijzonder op loonkost. Helaas brengt dit ook menselijke drama’s teweeg, des te meer bij de zwakkere groepen welke de meer geroutineerde taken uitvoeren dit in tegenstelling tot bv. de analisten van deze soft-en hardware.
Een niet te onderschatten dreiging in deze opkomende business is tevens het aspect cybersecurity. Waar deze cyberdreiging in de jaren ’80 onschuldig begon met een blokkerende screensaver op de lokale thuiscomputer hebben toekomstige cyberattacks de mogelijkheid tot het lamleggen van powerunits of de volledige healthcare in grote gebieden. Dit blijft een kat-en muisspel, al kan men de vraag stellen als men het de kat op den duur niet te makkelijk maakt met het aanbieden van (elektronische) slachtoffers.
Het IIoT is een snel evoluerende industrie waar men het begin kent, maar het einde nog lang niet in zicht is. Dit zal een nieuwe industriële revolutie betekenen, welke de eerste zal zijn waar de mens niet het volledig beheer in handen heeft. Een bedrijf die volop de kaart trekt van automatisering is het Google-imperium welke jaar na jaar hogere toppen scheert. Dit aandeel valt de komende jaren dus met aandrang op te volgen door de technologie-gedreven belegger.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.