Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2193 dagen geleden
Wat is dat toch met de politiek? Eens partijen aan de macht zijn, vergeten ze zowat alles wat ze voorheen hebben verkondigd. De N-VA worstelt met datzelfde probleem.
Het klonk allemaal zo hoopvol, aan het begin van de legislatuur, na de verkiezingen van 2014: Een rechtse regering zou voor economische heropleving, lagere belastingen en een slankere overheid zorgen.
We zijn halfweg de bestuursperiode en van deze beloften is nog maar weinig in huis gekomen: Het overheidsbeslag zit nog altijd boven de 50 procent van het BBP. De lastendruk is eveneens gigantisch gebleven.
Heel wat werkgevers en hun belangenorganisaties gaven dan ook veelvuldig aan dat de ‘taxshift’, die met zoveel toeters en bellen was aangekondigd, een druppel op een hete plaat is gebleken. Ondertussen dikt de staatsschuld verder aan (7 procent is er ondertussen onder deze regering al bij).
Met deze tabellen in het achterhoofd, is de recente reactie van Bart De Wever opmerklijk te noemen. De Wever zegt in de kranten (o.a. in DeTijd) dat ‘België niet gerund kan worden als een bedrijf’.
De voorzitter van N-VA reageert geprikkeld op de kritiek van talloze bedrijfsleiders die stellen dat dit land onderhand een ‘failed state’ is geworden.
Als er nu één partij was die voor de verkiezingen met luide stem misnoegde bedrijfsleiders bijtrad, dan was het wel de N-VA (denk aan de uitspraken over Di Rupo en zijn ‘semi-marxistisch beleid’).
Als er nu één partij was die altijd zei dat ingezet moest worden op sanering van de staat, het boeken van efficiëntiewinsten – kortom België benaderen en bekijken als een soort bedrijf – dan was het wel de N-VA.
De Wever reageert op de kritiek van CEO’s met het antwoord dat er geen alternatief is en dat we moeilijk een dictator België kunnen laten besturen.
Allemaal zeer povere argumenten. Stel u eens voor dat Di Rupo de kritiek van het bedrijfsleven weggelachen had met vergelijkingen over een ‘dictatorschap’, de N-VA had – terecht – op haar achterste poten gestaan.
Een ding is duidelijk: Het hoogtepunt van Bart De Wever is voorbij. De regering boekt bijzonder magere resultaten, en vooral, de propagandamachine van de Nieuw Vlaamse Alliantie slaat niet meer aan.
Joachim Pohlmann en Piet De Zaeger, de spindoctor en directeur van N-VA, zitten met een groot probleem. De N-VA legt haar parlementsleden op om telkens op identiek dezelfde manier te antwoorden – volgens de klassieke ‘debatfiches’.
De tactiek is doorzichtig: “Blijf volhouden dat de verandering werkt”. Gisteren in TerZake gebeurde weer hetzelfde. Guy D’Haeseleer (VB) merkte op dat de verandering van N-VA vooral een verslechtering voor de portefeuille van de Vlaming inhoudt.
D’Haeseleer wees o.a. op de povere sociaal-economische en budgettaire resultaten van de regering. Christoph D’Haese (N-VA) herhaalde, keer op keer, de ingestudeerde one-liners over ‘verandering’, zonder concreet aan te halen waar die verandering nu precies zo succesvol is.
CD&V en OpenVld zijn ondertussen verworden tot kleine partijtje van nog maar 13 procent. N-VA is in de peilingen al 8 procent kwijtgespeeld, Vlaams Belang won 8 procent. Dat laatste komt ongetwijfeld door de aanslagen en asielcrisis.
Indien in de toekomst het VB, en andere stemmen zoals bijvoorbeeld Jean Marie Dedecker, meer gaan focussen op het economische beleid en de mislukte belastinghervorming van de regering, dan ziet het er voor N-VA (en OpenVld) bijzonder slecht uit.
De N-VA genoot veel krediet, en veel mensen wilden N-VA de nodige tijd gunnen om de positieve verandering te bewerkstelligen. Alleen, hun krediet en tijd raakt op.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.