Het publieke bank model van de BND is simpelweg meer rendabel en efficiënter dan het private model. Bij de BND wordt winst weer in de bank zelf, de gemeenschap en de staat gestoken in plaats van dat het doorgesluisd wordt naar belastingparadijzen.
De kosten van de bank zijn extreem laag: geen exorbitant hoge vergoedingen voor leidinggevenden. Geen bonussen, geen verborgen fee’s of commissies en de kosten op leningen zijn laag.
Daarnaast is een publieke bank als de Bank of North Dakota veiliger voor spaarders. En terwijl de gemiddelde private bank overheidsgeld goedkoop opslokte om zo zijn balans te verbeteren tijdens de crisis, zorgde deze bank er voor dat er extra geld vrij kwam voor bijvoorbeeld infrastructuur. Ook werkgelegenheid kreeg hierdoor een boost.
The Wall Street Journal gaf de olie industrie in de vorm van fracking als reden van BND’s grote succesverhaal maar schrijfster Ellen Brown weet beter. Zij vindt het jammer dat een goed gerund model als BND, wat al sinds 1919 bestaat, wordt weggezet als bank die precies op het goede moment zijn positie verbeterde in een minder schone zaak als oliewinning.
Het doet het model van een publieke bank tekort.
Dat het de enige bank betreft in Amerika die daadwerkelijk door de staat gerund wordt – de Federal Reserve is een privé onderneming – is natuurlijk ook opzienbarend.
Bronnen: Webofdebt, Wall Street Journal, BND
Reacties
Er zijn nog geen reacties.